Doe ook digitaal MEE! Training online communiceren en blended begeleiden

Boek nu
sluit formulier
Aanmelden training

Doe ook digitaal MEE! Training online communiceren en blended begeleiden

 • Je gegevens

 • Voor MEE-Vivenz medewerkers, graag ook aangeven onder welke divisie; - MEE Vivenz - Sociale Basis - MEE Plus - Vivenz
 • Factureringsgegevens

  Alleen voor MEE Vivenz medewerkers verplicht om aan te geven of training vanuit het LBB /persoonlijk budget moet worden bekostigt. Anderen kunnen ten aller tijden 'Niet van toepassing' aanvinken.
 • Training

 • Wil je de training annuleren, dan kan dat:
  ● Kosteloos, tot drie weken voorafgaand aan de training.
  ● Tegen het volledige bedrag, binnen drie weken voorafgaand aan de training.
  Te allen tijde vanaf de datum van aanmelding is er een bedenkperiode van twee weken waarin gratis geannuleerd mag worden.
 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Doe ook digitaal MEE! Training online communiceren en blended begeleiden
Gespreksvoering, Persoonlijke ontwikkeling

Doe ook digitaal MEE! Training online communiceren en blended begeleiden

 • Geaccrediteerd bij SKJ.

De pandemie heeft voordelen van meer digitaal werken zichtbaar gemaakt én tegelijkertijd pijnlijk bloot gelegd dat vakbekwaamheid nog geen garantie is om je vak ook online uit te kunnen oefenen. Hoe houd ik contact met mijn cliënten? Hoe behoud ik de energie tijdens online meetings? Hoe voorkom ik miscommunicatie? Dit zijn vragen die professionals bezighouden. Vanuit onze jarenlange ervaring met online begeleiden weten we dat, door anders te leren kijken naar digiTAAL, vakbekwaamheid en online elkaar kunnen versterken! Dat vraagt wel lef. Want misschien realiseer je je wel dat online een toekomstbestendige manier van communiceren is, maar voel je je onbekwaam of vind je het eigenlijk helemaal niet leuk! Meedoen met onze training vraagt de motivatie te gaan onderzoeken en experimenteren en te zien wat een andere kijk op digitaal jou gaat brengen.

De belangrijkste en meest uitdagende factor is het creëren van vertrouwen en nabijheid. Dát staat centraal in Module 1. Je leert hoe je de kenmerken van online samenwerken in jouw voordeel kunt inzetten en wat werkt bij beeldbellen, mailen, telefoneren en chatten. We doen dit o.a. door het vergrootglas te leggen op de werking van TAAL bij online communiceren. Wat we bieden is wetenschappelijk onderbouwd en vertaald naar directe toepassing in de praktijk.

14, 21 maart en 4 april in ONLINE

Of in company op aanvraag

Boek nu

Trainers

 • uitgebreide omschrijving
 • praktische informatie

Uitgebreide omschrijving

Inleiding

Sinds enkele jaren gebruiken we WhatsApp, mail, (video)bellen en chat om contacten te onderhouden met familie, vrienden, school of werk. Vooral jongeren zijn hier vertrouwd mee. Jongvolwassenen merken het direct als een hulpverlener digitaal begeleiden in de vingers heeft. Het contact leggen en de begeleiding opstarten gaat sneller en de cliënt kan met aandacht, aanmoediging en blended hulpverlening direct stappen zetten op weg naar de gewenste verandering. Ook betrokkenen die verder weg wonen of weinig tijd hebben kunnen makkelijker aansluiten, zoals bijvoorbeeld sociaal wijkteam, woningbouw, schuldhulpverlening en belangrijke familie en vrienden.

Inhoud

In deze opleiding leer je hoe je je cliënten of medewerkers óók online op een goede manier kunt begeleiden. De belangrijkste en meest uitdagende factor is het creëren van vertrouwen en nabijheid. Dát staat centraal in Module 1. In module 1 leer je hoe je de kenmerken van online samenwerken in jouw voordeel kunt inzetten en wat werkt bij beeldbellen, mailen, telefoneren en chatten. We werken daarbij o.a. met onze kennis uit taalwetenschappen en hebben een Triple A© aanpak ontwikkeld waarmee je je online begeleiding naar een hoger niveau kunt brengen. Voor wie de smaak te pakken heeft en na module 1 verder wil, het totaal aanbod van Vakbekwaam & Online bestaat uit 6 modules die je brengen tot het niveau van expert in online begeleiding.

Wij laten je ervaren dat online begeleiden nieuwe deuren opent, omdat

 • je snel ‘achter de voordeur’ kunt zijn doordat je geen reistijd hebt; efficiënt als directe (re)actie nodig is of in crisissituatie;
 • je de relatie met je cliënt en betrokkenheid bij de casus kunt behouden ook als je minder bezoek aan huis doet;
 • je dankzij minder reistijd de ruimte krijgt aandacht te schenken aan zaken die nu weleens in de verdrukking komen;
 • je het geleerde ook direct kunt toepassen in de communicatie in je team, prettig als je op andere tijden en locaties werkt en toch met elkaar verbonden wilt blijven.

Doel van de training

 • Deelnemers worden stap voor stap meegenomen in de mogelijkheden van online samenwerken/begeleiden en leren de kracht van verschillende online media benutten, zodat cliënten, collega’s of andere betrokkenen de positieve effecten van online begeleiding ervaren.
 • Evaluaties tonen aan dat o.a. de snelheid van contactmogelijkheid, geen reistijd, het sociaal veilig voelen (laag zelfbeeld, introverte mensen of sterk verschil in leeftijd) en het op je in kunnen laten werken van gesprekken (reflectietijd) worden benoemd als prettig en van meerwaarde in de online begeleiding.
 • Deelnemers krijgen inzicht in eigen kracht en uitdagingen bij online communicatie, worden uitgenodigd ervaringsgericht te leren en worden gestimuleerd tot zelfreflectie om de impact van het leren te verhogen. Evaluaties van deelnemers tonen aan dat zij meer rust en handelingsvrijheid ervaren bij het online werken, zich energieker voelen na online meetings en ervaren dat het werkplezier is toegenomen dankzij de nieuwe mogelijkheden die ze zijn gaan zien. Zij voelen zich creatief uitgedaagd om op een meer eigentijdse manier met de cliënten samen te werken.

Programma en studiebelasting

Het programma is blended opgebouwd, samengesteld uit een mix van online leervormen; synchroon en a-synchroon, individueel en als groep. Een blended training vraagt goed timemanagement van de deelnemer zelf. Wanneer opdrachten worden uitgewerkt bepaalt de deelnemer zelf, mits ze zijn afgerond voor de gegeven deadline. De module kent een studiebelasting van totaal 10 uur verdeelt over 5-6 weken.

Resultaat

 1. De deelnemer is in staat online gesprekken met cliënten, (pleeg)ouders, netwerkcontacten, andere hulpverleners of collega’s te faciliteren en ondersteunen.
 2. De deelnemer is in staat om bij online contact de verbinding/relatie passend ontspannen en effectief aan te gaan met cliënten, (pleeg)ouders, netwerkcontacten, andere hulpverleners of collega’s.
 3. De deelnemer kan bewust kiezen wanneer het effectief is om online te communiceren, welke tool dan het beste aansluit bij het doel en zet bewust verschillende online middelen in naast offline contact.
 4. De deelnemer is in staat online communicatie en taal af te stemmen op de cliënten, (pleeg)ouders, netwerkcontacten, andere hulpverleners of collega’s en op de communicatievorm die wordt ingezet en reflecteert hierop.

Voor wie

Jeugdzorgprofessionals (ambulant, crisisdienst, jeugdwerker, teammanager) en (job)coaches, consulenten, begeleiders binnen het sociaal domein.

Praktische informatie

Houd rekening met zelfstudie als voorbereiding en tussen de live sessies, zoals te beschreven bij het programma.

Data en tijden synchrone activiteiten via (beeld)bellen.

Start in maart: aanmelden tot 8 maart 2022
Telefonische intake gesprekken (ieder 10/15 minuten): 9 en 10 maart (9.00-10.00 uur)
- 14 maart - 10.00 - 11.00 uur
- 21 maart - 10.00 - 11.00 uur
- 04 april - 10.00 - 11.00 uur
Begeleide intervisie in drietallen (30 minuten) - op afspraak 8 of 11 april 2022
Inleverdatum schriftelijke reflectie opdracht – uiterlijk 19 april 2022

Locatie

De activiteiten binnen deze training vinden online plaats.

Kosten

De kosten zijn € 330,- per persoon

Accreditatie:

Het accreditatienummer / ID nummer is: SKJ208073
Geaccrediteerde punten: 10.00

 Meer informatie

Deze opleiding wordt uitgevoerd door trainers van Digitale Bruggenbouwers. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met contact@meek2.nl