Het verhaal van Job

Tijdens een casusoverleg met mijn collega’s vertel ik dat mijn cliënt Job, een jongen van 17, geplaatst is in een woonvorm voor jongeren die bekend zijn met autisme en probleemgedrag.

Lees verder

Alles over de KIM-methode

Mijn naam is Wim Joosen en als een van de auteurs van de KIM-methode wil ik jullie meenemen in de totstandkoming en uitwerking van ons boek dat op 1 oktober 2020 verschenen is.  

Lees verder

Autisme in beweging: het verhaal van Louise

Kortgezegd is dit het jaarthema van de autismeweek die wordt gehouden van zaterdag 27 maart tot en met zondag 4 april. Positieve gezondheid is erg in het nieuws en tijdens deze coronapandemie ook een belangrijk onderwerp.

Lees verder

Kinderen met ASS in tijden van de coronacrisis

Vanuit mijn huis zit ik de volgende blog te schrijven en Ik zat te bedenken hoe gemakkelijk wij het eigenlijk hebben ten opzichte van ouders die kinderen hebben met een beperking tijdens deze coronacrisis. Ik beperk mij vandaag even tot kinderen met een autisme spectrum stoornis (ASS).

Lees verder

Geef het door

Iemand in Wuhan is besmet met het Coronavirus. Drie maanden later werken veel Nederlanders verplicht thuis.  Zoals ik. Vanaf mijn appartement zie ik mijn overburen op hun balkon rondscharrelen. We zwaaien even naar elkaar en wisselen een blik uit van: ‘Jij ook? Ja, ik ook’.

Lees verder

Van dochter naar mantelzorger

De laatste jaren komt het steeds vaker voor dat ik als mantelzorger mijn ouders ergens bij mag helpen. De verandering verloopt vloeiend, haast onmerkbaar. Altijd waren zij de onvoorwaardelijke hulp en steun aan mij en later mijn gezin. Tegenwoordig is steunen voor hen niet enkel meer een gevende beweging. De activiteit verschuift.

Lees verder

‘Ik heb helemaal niemand’

Iemand vragen naar de belangrijke personen in zijn / haar sociaal netwerk levert vaak ongemakkelijke situaties op. Herken jij dat ook? Meestal is het antwoord: Ik heb helemaal niemand.

Lees verder

Mind my Mind: mooie film over iemand met autisme

Maandag 27 januari 2020 was de lang verwachte dag waarop we met 200 mensen uit veel verschillende organisaties mochten gaan kijken naar de film ‘Mind my mind’. In juni 2019 heb ik via het Autismenetwerk Zuidholland-Zuid kennis mogen maken met Floor, de maker van de film, een jonge inspirerende vrouw met de diagnose ASS.

Lees verder

Hersenletsel? Hoe nu verder ……

Hersenletsel… wat is dat? Je leest er wel eens over, het komt op televisie voorbij, een ver-van- je-bed-show. Het begrip “Beroerte” roept vaak wel een bepaald beeld op: Mensen in een rolstoel met verlamming of moeite hebben met praten. Maar weet je dat de meeste mensen na een beroerte geen zichtbare gevolgen hebben, wel vaak erg moe zijn, moeite hebben met logische taken, van karakter kunnen veranderen?

Lees verder

Eén eekhoornbrug alsjeblieft!

Wat hebben een eekhoornbrug en Sociale Netwerk Versterking (SNV) met elkaar gemeen? Helemaal niets zou je zeggen. Toch start ik een training SNV vaak met het vertellen over de totstandkoming van deze wonderlijke brug.

Lees verder

‘De kunst van het kaders stellen’

Er valt me de laatste tijd iets op. Of ik nu bij mijn ouders ben, op mijn werk of bij mijn vrienden: Het woord ‘kader’ vinden veel mensen maar een vies woord. Kaders worden geassocieerd met bureaucratie, met vrijheidsbeperking, met móeten, met de tralies van een kooi, met betutteling van boven en een hinderlijke afleiding van de werkelijke ‘bedoeling’. Met de paarse krokodil als ultiem doemscenario.

Lees verder

‘Ik laat mijn gezin niet kapot maken door dat wijf!’

‘Ik laat mijn gezin niet kapot maken door dat wijf!’, roept Mientje.  Met uitpuilende ogen springt ze op van haar keukenstoel. Met dat wijf doelt Mientje op de gezinsvoogd, die ook aan de keukentafel zit. Mientje doet net alsof de jonge vrouw er niet bij is en kijkt haar nauwelijks aan. Ze probeert mij, tijdens de intake, duidelijk voor zich te winnen.

Lees verder

Ik ben niet zielig, ik ben beperkt

Wanneer je het magazine van de Volkskrant van 27 januari hebt gelezen dan voegt deze blog verder geen informatie toe. Dan weet je hoe belangrijk begrip en geduld is voor mensen met een verstandelijke beperking.

Lees verder
Wijkteams en rekening houden met een LVB

Wijkteams en rekening houden met een LVB

Als het niet kan zoals het moet, dan moet het maar zoals het kan, rekening houden met een lichte verstandelijke beperking. Deze stelling heb ik met de paplepel ingegoten gekregen. Het is natuurlijk een waarheid als een koe. 

Lees verder
Kerst

Kerst

Het is een mooie winteravond, de sneeuw dwarrelt zachtjes naar beneden als ik aanbel bij het huis van Igmar en Marjoke. We hebben een afspraak gemaakt omdat ze zich aangemeld hebben bij het sociaal team van de gemeente waar ik werk.

Lees verder
Wijkteams en rekening houden met een LVB

6 vragen voor oplossingsgerichte zelf-coaching

Er is al veel over oplossingsgericht werken geschreven en verschenen, zie o.a. Oplossingsgerichte hulp- en dienstverlening, Cirkels van Empowerment, Joosen & van der Vaart, 2e druk, Garant.Daarom lijkt het ons meer nuttig een oplossingsgericht ‘instrument’ mee te geven waarmee je jezelf een plezier kunt doen om je progressie in het oplossingsgericht werken te meten. In genoemd boek vind je dit uitgebreid terug.

Lees verder
Kerst

Terug naar mijn wortels?

In ieders leven zijn er mensen die belangrijk zijn, mensen die je leven beïnvloeden, je verleden, heden en toekomst meeschrijven. Sommige van deze mensen zie je dagelijks, jaar in jaar uit, sommigen minder langdurig en minder frequent. Bijvoorbeeld je gezin en je familie, maar ook je buren, je voetbalcoach, je collega, de dominee, de winkeljuffrouw, …. 

Lees verder
Wijkteams: preventie en aanpak kindermishandeling

Wijkteams: Meldcode Huiselijk Geweld en Kindermishandeling

Ik kwam bij Tina, een alleenstaande tienermoeder van 18 jaar. Ze was erg overstuur, had veel zorgen over haar schulden, ruzie met haar ex. Haar dochter, die normaal levendig en blij overkomt, zat als een angstig meisje in een hoek.

Lees verder
Wijkteams en rekening houden met een LVB

Zin in Sociale Netwerk Versterking

De vakantie is nu echt voorbij en inmiddels heb ik alweer basistrainingen en vrijwilligerstrainingen gedraaid en volgende week starten ook de trainingen voor coaches en de leidinggevenden. Kortom, het cursusjaar is weer in volle gang. Het is heerlijk om met groepen aan de slag te kunnen met Sociale Netwerk Versterking (SNV).

Lees verder

Een goed netwerk

Enkele weken voor de zomervakantie werd ik gevraagd door een collega om in te steken bij een gezin waarin het nodige speelt. Het gezin bestaat uit vader Bert, moeder Ilona en hun drie kinderen Ilse van 8 jaar, Thom van 5 jaar en Julia van 2. Moeder is bekend met psychiatrische problematiek en was opgenomen in een GGZ instelling. Vader heeft de zorg voor de drie kinderen, maar kan dit niet combineren met zijn werk. Mensen uit de kerk zijn betrokken en alle drie de kinderen hebben een tijdelijk opvangadres gekregen binnen de kerkelijke gemeente. Goed geregeld zou je zeggen.  Maar….

Lees verder
Wijkteams en rekening houden met een LVB

Wie houdt het vuurtje brandend na de training?

De training is afgerond… Hoe houd je met elkaar het vuurtje brandend? Wie voelt zich eigenaar en verantwoordelijk voor de verdere uitrol in de organisatie? Hoe voorkom je dat de leermap na de training ongebruikt in een lade verdwijnt?

Lees verder
Wijkteams: preventie en aanpak kindermishandeling

Werkelijk transformeren kan alleen van binnenuit

In 2013 kijk ik naar een aflevering van het programma Zomergasten. Als gast staat dit keer Daan Roosegaarde centraal. Had ik nog nooit van gehoord. Daan is een Nederlandse kunstenaar, ondernemer, uitvinder, ontwerper en nog veel meer. Dit interview maakt een diepe en blijvende indruk op mij. Eindelijk krijg ik van iemand een taal om een fenomeen te beschrijven wat ik eerder wel opmerkte, maar niet onder woorden kon brengen: ‘Het denken in lantaarnpalen’.

Lees verder
Wijkteams en rekening houden met een LVB

Alles over het herkennen en beter omgaan met LVB’ers

In vrijwel alle dienstverlenende beroepen kunt u te maken krijgen met mensen met een licht verstandelijke beperking. Deze mensen zijn vaak verbaal goed onderlegd waardoor het moeilijk is om te herkennen of het om een licht verstandelijke beperking gaat. U merkt pas iets als er wat mis gaat. In een 4 blogs leest u meer over het herkennen en beter omgaan van mensen met een licht verstandelijke beperking.

Lees verder
Wijkteams: preventie en aanpak kindermishandeling

Ja, sorry, ik heb weer een crisis!

Dat crisissituaties bij sommige professionals -of zelfs binnen hele teams!- meer regel dan uitzondering zijn, vind ik een zorgelijke trend. Er blijft maar weinig tijd en energie over om een investering te doen in jezelf in elkaar. Het lijkt ook wel besmettelijk: Laatst gaf ik een training aan een gebiedsteam waarbij iedereen strak stond van de werkdruk. Heel de training lagen er telefoons en laptops -binnen handbereik- op tafel. Niemand kon een dag gemist worden.

Lees verder
‘De kunst van het kaders stellen’

Aan de keukentafel

Zo’n drie weken terug sprak ik een man die zijn moeder zou bijstaan bij een zogenaamd keukentafelgesprek. De zoon had zijn vergeetachtige moeder geïnstrueerd om niet te veel te zeggen en hem het woord te laten doen. Ook als er misschien minder positieve zaken over haar gezegd zouden worden als ‘vergeetachtig’ en ‘kan niet alleen gelaten worden’, dan mocht ze dit niet tegenspreken.

Lees verder
Wijkteams: preventie en aanpak kindermishandeling

Autismeweek 2017

In de week van 1 tot en met 8 april was ook dit jaar de autismeweek. Al enkele jaren staat de wereld in de eerste week van april stil bij…

Lees verder
Wijkteams en rekening houden met een LVB

Onderzoek naar digi-stress bij mensen met een lichte verstandelijke beperking.

Binnen de Erasmus Universiteit is de afgelopen jaren door de faculteit communicatie en verstandelijke beperking geen onderzoek gedaan naar het effect van digi-stress bij mensen met een lichte verstandelijke beperking. Hoewel deze faculteit niet operationeel is zou het door grootschalig onderzoek mogelijk tot interessante conclusies zijn gekomen.

Lees verder
Wijkteams en rekening houden met een LVB

Levenslef en je mindset

Welke mindset heb jij? Ken je de theorie van Carol Dweck over de diepliggende overtuiging die ieder mens heeft? Ga jij ervan uit dat jouw mogelijkheden en intelligentie bij je geboorte meegegeven zijn door je genen en je omgeving. En dat jouw cliënten, medewerkers, bewoners, leerlingen, patiënten het maximum al uit hun mogelijkheden hebben gehaald?

Lees verder
Wijkteams en rekening houden met een LVB

Autisme: Grenzen of grenzenloos?

Frits snapt niet dat Lia soms geen zin heeft om seks met hem te hebben. Hij voelt zich dan afgewezen en weet hier niet goed mee om te gaan. Lia geeft aan dat ze de laatste tijd meer op haar strepen is gaan staan. Ze wil alleen seks als ze daar zelf ook zin in heeft en zo geeft ze aan dat het leven nu op z’n kop staat ….

Lees verder
Wijkteams en rekening houden met een LVB

8 tips voor zelfsturend leren

Met de transitie en de transformatie van de zorg voor jeugd(nieuwe jeugdwet) is het versterken van de professionaliteit van de professionals in de zorg voor jeugd en hun ouders een belangrijk thema geworden. Door meer zelf sturing te geven aan je eigen leerproces kun je het leren voor jezelf leuker en effectiever maken. Hoe doe je dat? In dit blog 8 tips om zelf sturing te geven aan je leren.

Lees verder
Wijkteams: preventie en aanpak kindermishandeling

Begrip = ½ x verdriet

Enkele jaren geleden ondersteunde ik een gezin waarvan een van de kinderen een autisme-spectrum stoornis heeft. Luuk (8 jaar) vertoonde gedrag dat niet alleen voor veel onrust binnen het gezin zorgde, maar ook niet zo gemakkelijk te begrijpen was voor familie en sociaal netwerk. Het zorgde voor onbegrip en diverse mensen wisten wel een oplossing.

Lees verder
Wijkteams en rekening houden met een LVB

Omgaan met ritueel gedrag bij autisme en Asperger

Bij mijn neefje wordt – na jaren niet goed in zijn vel te hebben gezeten – het ‘Syndroom van Asperger’ vastgesteld. Met mijn blogs wil ik mensen vooral een inkijkje geven in het (samen)leven met autisme. Mijn neefje ervaart de wereld om zich heen soms zó anders dat zijn gedrag grappig, fascinerend en tegelijkertijd buitengewoon complex te noemen is. Dit blog gaat over ritueel gedrag bij autisme en hoe je er als omgeving mee om kunt gaan.

Lees verder
Wijkteams en rekening houden met een LVB

Sociale Netwerk Versterking: Wie weet wat goed voor mij is?

Mijn allereerste huisbezoek kan ik me nog goed herinneren. Een collega had me geadviseerd om op grond van wat in de aanmelding stond, alvast wat informatiefolders mee te nemen. Zo gezegd, zo gedaan. Er stonden nogal wat hulpvragen in het aanmeldverslag, dus ik had flink wat foldermateriaal bij me!

Lees verder
Wijkteams: preventie en aanpak kindermishandeling

Is kindermishandeling te voorkomen?

De afgelopen 10 jaar zijn er in Nederland ongeveer 520 kinderen overleden aan de gevolgen van kindermishandeling. Toen ik in november tijdens de week tegen kindermishandeling in Eindhoven onder een kunstwerk stond – een aantal waslijnen met 520 t-shirtjes, voorzien van namen, wapperend in de wind, symbool voor de overleden kinderen- kwam dat wel even binnen. En niet alleen bij mij, ook bij de mensen die er onderdoor liepen.

Lees verder