Blog

Wijkteams en rekening houden met een LVB

6 vragen voor oplossingsgerichte zelf-coaching

Er is al veel over oplossingsgericht werken geschreven en verschenen, zie o.a. Oplossingsgerichte hulp- en dienstverlening, Cirkels van Empowerment, Joosen & van der Vaart, 2e druk, Garant.Daarom lijkt het ons meer nuttig een oplossingsgericht ‘instrument’ mee te geven waarmee je jezelf een plezier kunt doen om je progressie in het oplossingsgericht werken te meten. In genoemd boek vind je dit uitgebreid terug.

Zes vragen voor oplossingsgerichte zelf-coaching

  • Huidige situatie/veranderbehoefte: Wat wil ik bereiken en wat is mijn goede reden om dit te willen?
  • Gewenste situatie/doel: Hoe ziet dat eruit? Wat is er dan en doe ik dan anders? Wat voor verschil zou dat maken?
  • Positieve uitzonderingen/eerder successen: wat heb ik al eens bereikt in een min of meer vergelijkbare situatie en hoe heb ik dat toen gedaan?
  • Volgende stap vooruit: Op welke ideeën brengt me dit voor een volgende stap vooruit?
  • Verschil vraag: Wat voor verschil zou dat maken, voor wie, voor wie nog meer?
  • Wie of wat heb ik daarbij nodig en of kan mij helpen?

Probeer het eens uit, kijk wat er werkt en deel je successen!

Veel succes. Wilma van der Vaart, Wim Joosen.

Tags: Oplossingsgericht werken, Wijkteams

Auteur

  • Wim Joosen
  • Trainer, coach en supervisor

Lees ook

Wijkteams: Meldcode Huiselijk Geweld en Kindermishandeling

Ik kwam bij Tina, een alleenstaande tienermoeder van 18 jaar. Ze was erg overstuur, had veel zorgen over haar schulden, ruzie met haar ex. Haar dochter, die normaal levendig en blij overkomt, zat als een angstig meisje in een hoek. meer…

Geheimhoudingsplicht: Balanceren met het delen van informatie

Beroepsgeheim, wat betekent dat eigenlijk? Bij het woord 'geheim' krijg ik een spannend gevoel in mijn buik, maar is dat allemaal wel zo spannend wat cliënten vertellen? meer…

Zin in Sociale Netwerk Versterking

De vakantie is nu echt voorbij en inmiddels heb ik alweer basistrainingen en vrijwilligerstrainingen gedraaid en volgende week starten ook de trainingen voor coaches en de leidinggevenden. Kortom, het cursusjaar is weer in volle gang. Het is heerlijk om met groepen aan de slag te kunnen met Sociale Netwerk Versterking (SNV). meer…