Blog

Hoe ook jij met Facebook het inloopspreekuur van het wijkteam kunt redden

7 oplossingsgerichte tips voor leidinggevenden – aflevering 1

Hoe geef je oplossingsgericht leiding aan professionals in het sociaal domein? Wat zijn de do’s en dont’s?  Wim Joosen en Wilma van der Vaart geven je 7 praktische tips.

Vraag je bij ieder tip af waar je staat op een schaal van 0 tot 10…… . Verbeeld je vervolgens dat je toewerkt naar één stapje hoger en stel jezelf de vraag wat je dan meer/beter zou kunnen? Wat voor verschil dat zou maken en hoe dit jou en je medewerkers vooruit helpt?

Tip 1
Inspireren en waarderen, de samenwerking als belangrijkste succesfactor; wie geïnspireerd is wordt zelfsturend.

Tip 2
Je stopt met wat niet werkt, reflecteert en doet wat anders i.p.v. nog harder werken, meer van hetzelfde of boos worden op je medewerkers.

Tip 3
Wees gezamenlijk positief kritisch: wat gaat er goed en wat kan er verbeterd worden?

Tip 4
Praat je veel over problemen? Dan krijg je veel problemen. Praat je veel over oplossingen? Dan krijg je veel oplossingen.

Tip 5
Je werkt met kleine stapjes die grote gevolgen hebben.

Tip 6
Zonder (indirecte) complimenten geen vooruitgang.

Tip 7
Je haalt niet van alles overhoop, maar versterkt de kwaliteiten en mogelijkheden van de medewerkers om ambities dichterbij te brengen (in plaats van het opsporen van zwakten en beperkingen).

Tags: Leiderschap, Leidinggeven, Oplossingsgericht werken

Auteur

  • Wim Joosen
  • Trainer, coach en supervisor

Lees ook

Omgaan met contextblindheid bij autisme en Asperger

Mijn neefje krijgt na jaren niet goed in zijn vel te hebben gezeten de diagnose ‘Syndroom van Asperger’, een stoornis binnen het autistische spectrum. De diagnose is gesteld na psychologisch onderzoek. Ik beschouw mezelf, ondanks mijn ervaringen als consulent voor mensen met een beperking bepaalt geen expert op het gebied van autisme. Het doel van mijn blog is niet bedoeld als handleiding voor het omgaan met autisme. Ieder mens met autisme is uniek en heeft zijn eigen verhaal. meer…

Zoals het huwelijk is …………. is de scheiding: Complex

Stond ik laatst bij de koffiemachine en werd mijn aandacht getrokken door een ruziënd stel in de wachtkamer. Heel even schoot het door mijn hoofd: denken zij nu dat de ruzies ophouden als ze gaan scheiden? Dit stel waarbij de vader een star, ontoegankelijk gezicht heeft, nadrukkelijk ieder woord articuleert, waarbij de moeder timede dit over haar heen laat gaan. Zijn blik wat verstoord als de hulpverlener hun komt halen, haar blik vol verwachting gericht op de hulpverlener. meer…