Blog

Wijkteams en rekening houden met een LVB

Autisme: Grenzen of grenzenloos?

Frits snapt niet dat Lia soms geen zin heeft om seks met hem te hebben. Hij voelt zich dan afgewezen en weet hier niet goed mee om te gaan. Lia geeft aan dat ze de laatste tijd meer op haar strepen is gaan staan. Ze wil alleen seks als ze daar zelf ook zin in heeft en zo geeft ze aan dat het leven nu op z’n kop staat ….

Op huisbezoek bij Frits en Lia

Al een tijdje kom ik bij Frits en Lia op huisbezoek. Ongeveer één keer in de vier weken. Het zijn hardwerkende mensen; Frits rijdt op een busje en Lia werkt als manager van een winkel. Ze hebben 2 kinderen, een 22 jaar oude dochter Lisa die aan de universiteit studeert en een 20 jarige zoon Roy die als assistent kok werkt in de keuken van het ziekenhuis in de plaats waar ze wonen.

Roy heeft autisme

Voor Roy ben ik als consulent betrokken geraakt bij deze familie. Roy doet het goed, hij is een jongen met een licht verstandelijke beperking en heeft de diagnose ASS (autisme spectrum stoornis). Roy wil graag op zichzelf gaan wonen, maar heeft op sommige vlakken nog wat hulp nodig. Samen met Roy en zijn ouders zijn we gaan kijken waar hij hulp bij nodig heeft en welke mensen hem daarbij zouden kunnen helpen.

Familiestamboom

Bij het tekenen van de familiestamboom kwam het gesprek snel op andere mensen uit de familie. Op een gegeven moment zie ik Lia stil worden en zich een beetje terugtrekken uit het gesprek. Als ik vraag wat er is geeft ze aan dat ze schrikt van het verhaal wat er op dat moment wordt geschetst. Ze zegt dat het lijkt of er puzzelstukjes op hun plek vallen.

Frits ook autisme?

Als ik vraag of ze wil vertellen wat ze heeft ontdekt begint ze haar verhaal…… “De vader van Frits was en is een moeilijke man. Alles moet altijd op zijn manier en daar mag niet van worden afgeweken. Ik heb echt medelijden gehad met mijn schoonmoeder. Er kwamen nooit mensen over de vloer omdat de vader van Frits daar niet tegen kon. Dat is eigenlijk ook zo bij ons, Frits vindt het gauw teveel. Frits wil altijd weten wat ik doe, hij is bang dat ik dingen achter zijn rug om doe, hij is erg passief en ik moet altijd alles bedenken.”

Als ik vraag wat ze denkt zegt Lia: “Zou Frits ook autisme kunnen hebben?” Het is heel goed mogelijk dat -naast Roy- ook Frits autisme heeft.

Seksualiteit

Er volgen na dit eerste gesprek nog veel gesprekken met Frits en Lia. Eén van de onderwerpen die daarbij naar voren komt gaat over seksualiteit.

Frits snapt niet dat Lia soms geen zin heeft om seks met hem te hebben. Hij voelt zich afgewezen en weet hier niet goed mee om te gaan. Lia geeft aan dat ze de laatste tijd meer op haar strepen is gaan staan. Ze wil alleen seks als ze daar zelf zin in heeft. Nu haar wereld zo op z’n kop staat (hmmm… geen handige uitdrukking voor mensen met ASS) heeft ze geen zin in seks. Ik vraag Frits of hij dat begrijpt. Frits zegt van niet – “Ze hadden toch altijd seks en het is toch fijn om seks te hebben. Dus waarom nu niet?”

Het is voor Frits en Lia moeilijk om hier mee om te gaan. In overleg spreken ze af vier weken lang het niet over seks te hebben. Dat lukt! Maar na vier weken wil Frits weer met Lia naar bed. Lia is daar nog niet aan toe maar Frits zegt dat de vier weken voorbij zijn en het nu weer mag.

Grenzen en grenzenloos

Grenzen en grenzenloos, hoe lastig in een relatie met iemand met AUTISME?!

Inmiddels hebben Lia en Frits een relatietherapeut met kennis van autisme en leren ze om op een respectvolle manier met elkaar om te gaan. Ik spreek Lia regelmatig om haar psycho-educatie te geven. Het heeft wat lucht gegeven, maar ze zijn er nog niet Beiden moeten leren wat hun grenzen zijn.

Tags: Autisme

Auteur

  • Herman Wieringa
  • Trainer en coach

Lees ook

Omgaan met ritueel gedrag bij autisme en Asperger

Bij mijn neefje wordt - na jaren niet goed in zijn vel te hebben gezeten - het ‘Syndroom van Asperger’ vastgesteld. Met mijn blogs wil ik mensen vooral een inkijkje geven in het (samen)leven met autisme. Mijn neefje ervaart de wereld om zich heen soms zó anders dat zijn gedrag grappig, fascinerend en tegelijkertijd buitengewoon complex te noemen is. Dit blog gaat over ritueel gedrag bij autisme en hoe je er als omgeving mee om kunt gaan. meer…

Gent!

Een paar dagen terug in de middeleeuwen, klinkertjes, stadsmuren en ook nog de zon die prachtig schijnt. Wat ben ik toch een bevoorrecht persoon. Samen met mijn collega Caroline mag ik naar Gent. We volgen de training Autisme BelevingsCircuit (ABC) bij Autisme Centraal. meer…

Autisme: kennis delen zorgt voor vooruitgang

Ruim 20 jaar geleden mocht ik voor het eerst kennis maken met autisme en tot op de dag van vandaag vind ik het boeiend. Ik ben in 1992 aan het werk gegaan op een kinderdagcentrum. 6 jongens met een verstandelijke beperking en een autisme spectrum stoornis vormden de autistructuurgroep. Samen met een collega waren we verantwoordelijk voor deze groep. Naast deze beperkingen speelden er ook gedragsproblemen en epilepsie. Een uitdaging! meer…