Blog

Autisme in beweging: het verhaal van Louise

Kortgezegd is dit het jaarthema van de autismeweek die wordt gehouden van zaterdag 27 maart tot en met zondag 4 april. Positieve gezondheid is erg in het nieuws en tijdens deze coronapandemie ook een belangrijk onderwerp.

Velen van jullie kennen vast de app ”ommetje” van Erik Schrerder. Hij spreekt op zaterdag 27 maart ook over de positieve gezondheidsvoordelen van bewegen (ook bij mensen met autisme).  Maar als ik het nu heb over “autisme in beweging” moet ik denken aan het gesprek wat ik net heb gehad met Louise, in haar situatie is er helemaal geen sprake van “beweging”.

Maak kennis met Louise

Ik zal even vertellen wie Louise is en waarom ze zich heeft gemeld bij het sociaal team. Haar zoontje Finn van 4 jaar zit op dit moment in een onderzoekstraject bij een ggz aanbieder. Er wordt gekeken of er autisme speelt.

Louise heeft al een tijd het vermoeden dat er meer speelt bij Finn dan bij de andere kinderen. Hij kan niet tegen veranderingen, hij heeft moeite om naar school te gaan. Doet niet mee in de klas. Is daar wel rustig, maar thuis breekt Finn de boel af, zijn jongere broertje Tijs is soms erg bang voor hem. Zijn zus Lotte durft geen vriendinnetjes mee naar huis te nemen, omdat Finn altijd mee wil spelen en de “baas” wil zijn.

Op steun van haar man Joep hoeft Louise niet te rekenen. Joep werkt veel thuis door corona, maar heeft een ander schema dan Louise en de kinderen. Als hij thuis werkt kan hij niet tegen de drukte. Als Louise Lotte en Finn naar school brengt moet ze Tijs meenemen want dan kan Joep rustig opstaan en ervoor zorgen dat hij achter zijn laptop is geïnstalleerd als Louise weer thuiskomt. Ook tussen de middag eet hij niet mee, “omdat zijn programma dan in de war raakt” zegt Joep. Wel eet hij ’s avonds mee, maar zorgt dan ook vaak voor onrust geeft Louise aan. Als zij een gezonde maaltijd heeft gemaakt wil hij friet (en dan willen de kinderen dat natuurlijk ook) en als ze een snelle hap eten wil hij juist weer groente.

Louise zit er doorheen, ze weet het niet meer. Ze denkt dat er bij Joep ook autisme speelt maar durft hier niet op door te vragen omdat ze bang is dat hij boos gaat worden. Louise vraagt of ik mee wil denken. Enkele vriendinnen hebben aangegeven dat ze hulp moet gaan zoeken. Als het zo nog langer doorgaat gaat zal het niet goed aflopen. Ze hebben tegen Louise gezegd. “Joep moet zich laten testen”, “je moet zijn gedrag niet langer accepteren”, “zeg het gewoon tegen hem”, “moet je niet weg bij die man”? Allemaal tips en adviezen van vriendinnen waar Louise op dit moment niets mee kan, ze is op, ze kan niet meer en ze weet het niet meer. HELP!

Hoe komen Louise en haar gezin in beweging?

En nu vraag ik aan jou, wil jij met mij meedenken? Binnenkort ga ik voor de tweede keer op huisbezoek, samen met een collega. Graag horen we van jullie:

  • Hoe komt dit gezin in “beweging”?
  • Welke tips en adviezen heb jij?
  • Hoe zou jij dit aanpakken?
  • Wat zou jij daarvoor nodig hebben?
  • Welke “gouden” tip zet jou in beweging?

Autisme Beleving Circuit

Wil jezelf in beweging komen? Kom dan eens langs bij onze Autisme Belevings Circuit. Wij laten je graag ervaren wat er om kan gaan in het hoofd van iemand met autisme.

Tags: Autisme

Auteur

  • Herman Wieringa
  • Trainer en coach