Blog

Geheimhoudingsplicht: Balanceren met het delen van informatie

Denken aan Jeroen

De afgelopen maand is Jeroen regelmatig mijn gedachten gepasseerd. Jeroen heb ik ruim twee jaar geleden leren kennen als een no-nonsense, actieve, vriendelijke man met een rijk sociaal leven.

Jeroen zat toen in een fase waarin grote veranderingen plaatsvonden: zijn relatie was net voorbij en zijn werk was ook geëindigd.
Daarnaast ging Jeroens fysieke en mentale gesteldheid snel achteruit als gevolg van een progressieve ziekte. Hij zorgde minder goed voor zichzelf, kon niet meer zelfstanding koken, had bijna geen geld meer te besteden, liep in oude (inmiddels flink te grote) kleding enzovoorts.
Nu had Jeroen – zeker toen het beter met hem ging, maar ook nu nog – altijd voor iedereen klaar gestaan. Voor velen is hij een sociale, betrokken, behulpzame en lieve vriend, broer, zoon, vader, buurman, ….

Vanwege de toekomstverwachtingen, wilde hij graag een plan maken om ervoor te zorgen dat een aantal zaken goed geregeld zouden zijn. Als hij hierdoor minder zorgen zou hebben, zou dat weer een positieve invloed hebben op zijn fysieke gesteldheid.
Enfin, zo geschiedde: op een zaterdagmiddag in een tot bar omgebouwde stal van een vriend kwamen ongeveer 40 man/vrouw bijeen.
Allen wisten dat het al een tijdje minder goed met Jeroen ging en wilde graag wat voor hem (terug)doen.
Het programma liep als een meedenkbijeenkomst ‘volgens het boekje’: eerst een kennismakingsronde en dan de informatie over de ziekte en vooral ook de verschijnselen ervan bij Jeroen. Vervolgens werd gevraagd om mee te denken voor oplossingen op een aantal vragen die hij had. Dit deed het netwerk in de zogenaamde privé-tijd (tijd zonder professionals).
Tot slot was er de presentatie van de zelf uitgewerkte oplossingen.
Niet alle vragen waren uitgewerkt, maar de groep had bepaald dat er vanuit alle geledingen iemand in een basisteam zou aansluiten om de verdere plannen uit te werken.

Het was een geslaagde middag, waarin een goed plan is uitgewerkt waar Jeroen en zijn dierbaren met een positief gevoel mee verder konden. Een oplossing was bijvoorbeeld dat vijf mensen eenmaal per week een bakje eten bij hem zouden afgeven. Hij kon dat direct opeten of in de vriezer doen. Zo had hij minstens vijf maal per week een goede maaltijd. Voor de aanbieders van het bakje was het geen extra werk: ze kookten toch, alleen nu een portie meer. Zo waren er nog meer praktische oplossingen.
Ook toen ik Jeroen later nog sprak gaf hij aan dat die middag voor hem een nieuwe positieve start was ‘ik moet toch veel goeds hebben gedaan, dat zoveel mensen zoveel voor me willen doen!’.

Waarom moest ik nu de afgelopen periode aan Jeroen denken? Ik ben afgelopen maand 50 jaar geworden. Jeroen werd in die periode ook 50 en had bij zijn uitnodiging voor zijn feestje ook een uitnodiging voor de meedenkbijeenkomst gevoegd. Ik vond dat destijds een bijzondere combinatie: het leven vieren én een plan maken omdat je geen grip meer hebt op alle zaken. En deze twee acties samen in één envelopje.

Tijdens mijn verjaardagsfeestje heb ik enorm genoten van mijn sociaal kapitaal (lieve vrienden, bekenden, familie, buren en collega’s). Ik besefte dat dit de mensen zijn met wie ik graag een plan zou maken, zeker met hen!
Zij zullen de juiste ingredienten en kleuren gebruiken om het plan passend en compleet te maken.
Ik heb met volle teugen van mijn verjaardag genoten en wetende dat ik zo’n rijk netwerk heb, maakt het nog mooier.

Jeroen, bedankt dat je jouw ervaring met me hebt gedeeld, ik ben me nog meer bewust van de positieve kracht van mijn omgeving.

*Om privacy-redenen heb ik de naam veranderd!

Tags: Keukentafelgesprek, Sociale Netwerk Versterking

Auteur

  • Corien Schaerlackens
  • Trainer en coach

Lees ook

Zelf doen?

Een paar maanden geleden had ik mijn eerste afspraak met Elsa. Elsa is een jonge vrouw van 24 jaar. Ze heeft een baan in de thuiszorg, ze rijdt auto en huurt haar eigen huisje. Zo op het eerste gezicht heeft ze alles goed voor elkaar. Toch heeft ze ambulante ondersteuning. Ze kan het niet helemaal zelf. Elsa is onzeker. Naast haar autisme spectrum stoornis (ASS) heeft ze ook een licht verstandelijke beperking. meer…

‘Bent u homoseksueel?’

Aan iedereen die dit blog leest, of je nu hetero-, homo- of biseksueel bent: Wat vind je van de vraag in de titel? Hoe zou je reageren als iemand deze vraag aan jou stelt? Zou je deze vraag zelf aan een ander stellen? meer…