Blog

‘Drie D’ en een lichte verstandelijke beperking

In de jaren ‘90 was het heel populair, die psychedelische plaatjes waarbij je, als je op de juiste manier keek een plaatje kon ontdekken. Vrienden van mij kwamen met allerlei kaarten en boeken aanzetten waarin, volgens hen, mensen, auto’s en weet ik wat voor verrassende afbeeldingen te ontdekken waren.

Tot mijn grote frustratie is het mij nooit gelukt om iets te ontdekken in al die kleuren-brei. Hoe ik ook tuurde en tuurde en toch zo mijn best deed de tips op te volgen die alle ‘zieners’ mij vol overtuiging bleven geven..

”Je moet gewoon beter kijken!”, “concentreer je, kijk scheel “, “Zo moeilijk is het niet”. Ik kreeg er schoon genoeg van dat ik blijkbaar die sukkel was die blind was voor iets dat voor de meesten zo duidelijk was. Gelukkig kwam ik ook lotgenoten tegen die net als ik een aversie tegen de plaatjes hadden ontwikkeld. Stiekem bleef ik het toch proberen en hoopte ik op de juiste tip om de 3-d wereld ook te kunnen begrijpen

De onbegrijpelijke wereld van een lichte verstandelijke beperking?

Zo zie je maar, wat voor de één zichtbaar is kan voor de andere een onbegrijpelijke wereld zijn. Is het herkennen van een lichte verstandelijke beperking te vergelijken met het kijken naar een 3-d afbeelding?  Voor cursisten gaat die vergelijking tot op zekere hoogte op:

Ik…..
….weet niet hoe ik het kan herkennen maar ik merk wel dat ik soms net het verkeerde gedaan en gezegd heb zodat de cliënt vertrekt en uit beeld verdwijnt, zonder de juiste hulp.
…. merk soms achteraf dat ik iemand enorm heb overschat.
….ben nog nooit iemand met een lichte verstandelijke beperking tegen gekomen in mijn werk, denk ik.
….begreep niet waar die woede uitbarsting vandaan kwam.
….zie wel dat er iets niet goed gaat maar ik begrijp niet wat en waarom.

Een mens is natuurlijk geen 3-d afbeelding waar bij je als je maar lang genoeg tuurt kans maakt op een openbaring . Er zijn allerlei mogelijke signalen die kunnen duiden op een lichte verstandelijke beperking. Wanneer je begrijpt wat de impact hiervan is op sociaal en cognitief gebied en met betrekking tot de persoonlijke ontwikkeling zal je ook de signalen gaan herkennen. Je hebt dan geen 3-d bril nodig om te zien hoe mensen worstelen om grip te houden op het dagelijks leven en wat dat met hen doet.

‘Je gaat het pas zien als je het doorhebt’, het is zo’n Cruijff-uitdrukking die ook in dit geval de spijker op zijn kop slaat. En geloof me, in tegenstelling tot het 3-d turen is het herkennen van een lichte verstandelijke beperking een kwestie van met kennis en begrip kijken en luisteren naar de ander:

  • Hoe vertelt de ander zijn verhaal?
  • Hoe reageert hij op jouw grapjes?
  • Welke contacten heeft ze?
  • Wat weet je van hobby’s, werk en opleiding?
  • In hoeverre worden afspraken nagekomen?
  • Hoe gaat het financieel?
  • Is er hulp en zo ja waarvoor?

Een optelsom van signalen kan bij jou de aanleiding zijn om te denken dat je mogelijk met iemand met een lichte verstandelijke beperking in gesprek bent.

Waarom is het zo belangrijk om te herkennen?

Niemand loopt te koop met zijn beperkingen. Het liefst dekken we dat wat toe en laten we onszelf wat mooier zien dan we zijn. Je geeft jezelf niet helemaal bloot. “Het gaat een ander niets aan wat ik wel en niet kan. Als ik niet kan lezen dan neem ik dat formulier wel mee naar huis. Achter de balie hoeven ze dat niet te weten.”

Wanneer je als hulp- of dienstverlener begrijpt dat je met wat aanpassen van je communicatie elkaar met meer gelijkwaardigheid en respect kan vinden, dan zullen er minder conflicten ontstaan. Succeservaringen geven een gevoel van eigenwaarde en zelfvertrouwen.
Al met al leidt dat tot positiever contact en succesvollere communicatie.

Tags: Licht verstandelijke beperking, Wijkteams

Auteur

  • Wilma Gerritsen
  • Trainer

Lees ook

Wijkteams en rekening houden met een LVB

Als het niet kan zoals het moet, dan moet het maar zoals het kan, rekening houden met een lichte verstandelijke beperking. Deze stelling heb ik met de paplepel ingegoten gekregen. Het is natuurlijk een waarheid als een koe.  meer…

Wat doe je als mensen écht niet willen samenwerken?

Hoe vind je mensen, die in conflict zijn met elkaar, bereid om met elkaar een plan voor de toekomst te maken? Bijvoorbeeld na een moeizame echtscheiding, een jaren oude vete of een burengeschil. meer…

Geheimhoudingsplicht: Balanceren met het delen van informatie

Beroepsgeheim, wat betekent dat eigenlijk? Bij het woord 'geheim' krijg ik een spannend gevoel in mijn buik, maar is dat allemaal wel zo spannend wat cliënten vertellen? meer…