Blog

Eén eekhoornbrug alsjeblieft!

Wat hebben een eekhoornbrug en Sociale Netwerk Versterking (SNV) met elkaar gemeen?

Helemaal niets zou je zeggen. Toch start ik een training SNV vaak met het vertellen over de totstandkoming van deze wonderlijke brug.

Het verhaal kwam ik tegen in een artikel over de komst van een addertunnel in Waalwijk. Nu heb ik zelf nog nóóit een slang gezien, maar ze blijken er veel voor te komen. Zoveel zelfs dat er een tunnel moet worden gegraven om deze slang een handje te helpen bij hEekhoornbrug en sociale netwerk versterkinget oversteken.

Dit artikel werd afgesloten met de zin: ‘Als dit maar niet net zo’n fiasco wordt als de Eekhoornbrug’.

‘Eekhoornbrug?’, bedacht ik mij, ‘Wat is dat dan?

Aangereden eekhoorns

Dezelfde middag speurden Google en ik het internet af en stuitten we op een interessant verhaal.

Ergens in Nederland hebben ze hetzelfde probleem als in Waalwijk. Niet met adders, maar met pluizige eekhoorns. Ze worden er in grote getalen doodgereden. Riskant uitwijkgedrag door weggebruikers was hierdoor aan de orde van de dag.

Om de levens van eekhoorns en weggebruikers te sparen, zocht men naarstig naar een passende oplossing. De oplossing was, net als in Waalwijk, een aanpassing aan de weg. Men bedacht een brug. Een éékhoornbrug.

Eén eekhoornbrug alsjeblieft!

En de brug kwam! Inclusief sensoren, inbouwapparatuur en meerdere tonnen aan kosten. Iedere eekhoorn die de brug zou gebruiken, werd geteld.

Het probleem leek te zijn opgelost. Dacht men…

Voor de brug stonden de eekhoorns niet rijen dik geduldig te wachten. Ook ruzieden ze niet wie er als eerste overeen mocht. Ook werd er niet voorgedrongen.

Er gebeurde niets. Ze lieten de speciaal voor hen gemaakte hightech, design brug massaal links liggen. De durfallen die de oversteek wel waagden waren volgens de inbouwapparatuur op één hand te tellen.

Het leek zo’n mooie oplossing. Wat was er misgegaan?

Oplossingen door liefhebbers

Mijn inziens komt het door het volgende: De Eekhoornbrug is bedacht door passanten.

De reden dat ik het verhaal regelmatig in mijn trainingen aanhaal is niet alleen omdat ik het verhaal grappig vind. Iedere gemeente kent wel een mooi idee dat niet of averechts heeft uitgepakt. In het geval van de Eekhoornbrug stuitte ik echter op iets interessants.

Er bleek nóg een kant te zijn aan dit verhaal: De mensen die de eekhoorn goed kennen en er zelfs een beetje van houden, zoals, boswachters, biologen, natuurkundigen, natuurliefhebbers, wandelaars, enz.

Zij lieten in artikelen weten erg teleurgesteld te zijn in de gemeente en de provincie. Zij waren namelijk níet uitgenodigd om aan de tekentafel mee te denken richting een oplossing. Dat, terwijl ze nauw verbonden zijn aan het diertje en goed weten wat wel en niet werkt.

Eekhoorns haten namelijk metaal

Hadden ze wel aan tafel gezeten, dan hadden ze het idee van een metalen oversteekplaats meteen afgeschoten.

Eekhoorns haten namelijk metaal onder hun pootjes. Door hun scherpe nageltjes geeft het een vervelend gevoel. Ze steken nog liever een gevaarlijke weg over.

En laat nou die hele brug van het goedje gemaakt zijn.

50 touwen boven de weg

 50 gespannen touwen boven de weg was volgens hen een veel logischere en goedkopere oplossing. Heb ik al gezegd dat Nederland indertijd nog midden in een financiële crisis verkeerde?

Geen eekhoorns, maar vooral grappen, grollen en verwijten kreeg de brug uiteindelijk over zich heen.

Eekhoornsbrug: Oplossingen door passanten

De eekhoornbrug werd niet bedacht door eekhoorn liefhebbers, maar door passanten. Passanten met natuurlijk goede intenties, maar die het diertje niet goed kennen en snappen.

Passanten die wellicht verwacht hadden dat eekhoorns de prachtige metalen hightech brug een prima oplossing zouden vinden.

En nu ook voor een lastige keuze staan: Gaan we de brug neerhalen? Zullen we hem bekleden met gras of overspannen met meters touw? De brug misschien ombouwen tot hippe picknick-area met een New Yorkse touch?

Wat moeten we ermee? Hij staat er nu toch.

Een slecht idee is een slecht idee

Twee jaar geleden schreef ik er al een blog over: Een slecht idee is -ook met een paar aanpassingen- een slecht idee. Hoeveel en hoelang je het gedoe eromheen ook gaat aanpassen, de kern blijft hetzelfde: Een slecht idee.

Andere sprekers over dit thema:

 ‘Vleugels plakken op een rups maken van deze rups nog geen vlinder. Het blijft een rups waarop vleugels zijn geplakt. Je kunt niet spreken van een ware metamorfose. (Anke Siegers over ‘Rupsje Nooitgenoeg’)

‘Gemeenten hebben geen interesse in mijn uitvinding. Ze willen geen helderverlichte straten, want wat moeten ze vervolgens met al die lantaarnpalen die er langs staan? Ze vroegen mij of ik ook de lantaarnpalen kon schilderen, want dan hebben ze nog een functie. Mensen denken in lantaarnpalen…’ (Daan Roosegaarde over zijn lichtgevende verf in ‘Zomergasten’).

Wie liggen er wakker van?

Hoe goed een idee van passanten ook lijkt, maak eerst een rondje langs de persoon in kwestie en de nabije omgeving.

Zìj zijn werkelijk eigenaar van het probleem. Zìj liggen er werkelijk wakker van. Zìj zijn experts.

Zo werkt het bij de eekhoorn en zo werkt het ook bij de-minder mondige- mens.

Ik hoop dat dit blog inspiratie biedt bij mensen en passanten die betrokken zijn bij moeilijke besluitvormingsprocessen. Ben je geïnspireerd neem dan eens een kijkje op onze site over de trainingen die hierover gaan, zoals Sociale Netwerk Versterking (SNV) en de Leergang Krachtgericht werken.

Je kunt hem nog bewonderen

Anno 2020 staat de Eekhoornbrug nog overeind en worden de overstekende eekhoorns nog steeds geteld. Je kunt hem nog steeds bewonderen.

Tags: Sociale Netwerk Versterking

Auteur

  • Guy de Hoop
  • Trainer en coach