Naar aanleiding van mijn vorige blog kwam de vraag naar mij: “Welke bijdrage kan Sociale Netwerk Versterking (SNV) leveren aan de bestrijding van eenzaamheid?”. Ik had zelf al aangegeven dat ik hierin kansen zag, dus die vraag was op zich niet onlogisch.
Voor ik verder ga wil ik iets rechtzetten: “het leveren van een bijdrage” zou kunnen suggereren dat SNV het aanbod is, wat past op de vraag….. Start met deze werkwijze en uw eenzaamheid verdwijnt als sneeuw voor de zon!
Wat zou dat mooi zijn! SNV vind ik een prachtige werkwijze, die uitgaat van eigen kracht, maar het is geen wondermiddel. De burger moet nog steeds zelf aan de slag. Binnen de werkwijze SNV faciliteert de professional de burger om in eigen tempo, procesmatig aan de slag te gaan om zelf een andere invulling te vinden voor het eenzame gevoel. En als je dan spreekt over een thema als eenzaamheid, kan het zijn dat er eerst andere barrières genomen moeten worden, voordat men toekomstplannen kan maken.
Bij de meeste mensen die zich eenzaam voelen komt dit door een combinatie van factoren: persoonlijke eigenschappen en een ingrijpende gebeurtenis.
Als je al verlegen bent en na een huwelijk van 50 jaar je partner verliest is de eenzaamheid erg groot. Mensen worden hierin kwetsbaar en zullen niet eenvoudig stappen nemen om ‘naar buiten te gaan”.
Activiteiten in wijkcentra, etentjes en dagjes weg zullen veel van hen niet over de streep krijgen.
Eenzaamheid kan dan het beste worden voorkomen door het sociale netwerk te versterken en mogelijk uit te breiden. Een methodische manier waarop dit gedaan wordt is Netwerkcoaching voor vrijwilligers (voortgekomen uit SNV).
Binnen deze werkwijze wordt de eenzame burger door een vrijwilliger stap voor stap gesteund in het zelf nemen van stappen naar en met het sociale netwerk. De basishouding waar vanuit gewerkt wordt is cruciaal: de vrijwilliger faciliteert de burger en volgt zijn tempo.
Voor veel coach-vrijwilligers is dit een omslag geweest in hun vrijwilligersbaan: waren zij eerst de nieuwe “vriend” van de burger, zo zijn zij nu de passant die hen tijdelijk begeleidt.
In diverse regio’s zijn inmiddels vrijwilligers opgeleid tot netwerkcoach om met eenzame burgers aan de slag te gaan.
Doel: niet om de nieuwe vriend te worden van de burger, maar om deze persoon te steunen om stappen te ondernemen.
Deze werkwijze geschikt is voor de preventie en aanpak van eenzaamheid en andere maatschappelijke vraagstukken.
Geïnteresseerd
Ans de Haas vertelt u graag meer mogelijkheden over Netwerkcoaching voor vrijwilligers. U kunt Ans bereiken op 06 – 21 204 412 of ans.dehaas@meek2.nl.