Blog

Geef het door

Iemand in Wuhan is besmet met het Coronavirus. Drie maanden later werken veel Nederlanders verplicht thuis.  Zoals ik. Vanaf mijn appartement zie ik mijn overburen op hun balkon rondscharrelen. We zwaaien even naar elkaar en wisselen een blik uit van: ‘Jij ook? Ja, ik ook’.  Er is binnen het complex sowieso meer saamhorigheid. Via de groepsapp laten we elkaar weten dat we er voor elkaar zijn. Mócht het nodig zijn. Mooi hè? Van saamhorigheid word ik blij.

We zijn allemaal verbonden 

 Als het Coronavirus ons één ding heeft duidelijk gemaakt dan is het dit: Als mens en dier zijn we allemaal verbonden. We vormen met elkaar een onzichtbaar web van handdrukken, omhelzingen en/ of terloopse aanrakingen. Of we gebruiken tenminste dezelfde wc-brillen en lichtknoppen.

Enerzijds doodeng 

Het idee dat een virus zich zó snel kan verspreiden, vind ik enerzijds doodeng. Ieder moment kan een ramp gebeuren. Van de andere kant geeft het me ook een gevoel van hoop. We staan allemaal -op de één of andere manier- in verbinding met elkaar. We zijn ‘samen’.

Geef het door!

 Een mooie hoopvolle film hierover is ‘Pay it forward’ uit het jaar 2000. Ken je deze film? Nee? Ga hem dan vooral zien! Een jongetje krijgt van z’n leraar maatschappijleer de opdracht om de wereld te verbeteren. Hij mag zelf een plan bedenken. En weet je wat? Het lukt!  Hoe? Het jongetje verricht een mooie daad voor drie mensen in zijn omgeving. Vervolgens doen zij dit op hun beurt bij drie anderen. Enzovoorts. Hij brengt hierdoor een positieve verandering teweeg in zijn directe omgeving én wellicht de rest van de wereld. Oftewel het gaat ‘viraal’. Doet me denken aan het Corona virus. Eén mens is in staat de wereld te veranderen.

Iedereen heeft invloed

Wat ik doe, kan invloed hebben op iemand in Nederland, Wuhan en/of de rest van de wereld.  Rare gedachte toch? Maar het heeft zich deze maand omgekeerd bewezen. Dit wetende: Kan ik dan alles maar doen en zeggen zonder rekening te houden met eventuele gevolgen? 

Opruiende beelden via sociale media

Het afgelopen weekend werd ik via de sociale media overspoeld met gênante beelden van en over ‘ hamsteraars’. Een hamsteraar is vandaag de dag een persoon die met name veel toiletpapier verzamelt, zodat mensen die overdag werken het niet meer kunnen kopen. Dus veel beelden van mensen met winkelkarren vol toiletpapier en foto’s van lokale lege rekken en schappen. Als mensen hierop worden aangesproken, blijkt dat ze het eigenlijk niet van plan waren. Ze waren ‘aangestoken’ door de paniek van anderen. Asociaal gedrag blijkt ook besmettelijk,

 Geef het door: Saamhorigheid vandaag

 Het lijkt erop dat deze berichten via de sociale media vooral de ‘hamster’ in de mens naar boven hebben heeft gebracht. Niet zozeer het gevoel van saamhorigheid. Laten we daarom aandacht hebben voor mooie voorbeelden van saamhorigheid en solidariteit. Wat zie jij om je heen? Geef het door! Het kan viraal gaan.

Tags: Sociale Netwerk Versterking

Auteur

  • Guy de Hoop
  • Trainer en coach

Lees ook

Van dochter naar mantelzorger

De laatste jaren komt het steeds vaker voor dat ik als mantelzorger mijn ouders ergens bij mag helpen. De verandering verloopt vloeiend, haast onmerkbaar. Altijd waren zij de onvoorwaardelijke hulp en steun aan mij en later mijn gezin. Tegenwoordig is steunen voor hen niet enkel meer een gevende beweging. De activiteit verschuift. meer…

‘Ik heb helemaal niemand’

Iemand vragen naar de belangrijke personen in zijn / haar sociaal netwerk levert vaak ongemakkelijke situaties op. Herken jij dat ook? Meestal is het antwoord: Ik heb helemaal niemand. meer…

Mind my Mind: mooie film over iemand met autisme

Maandag 27 januari 2020 was de lang verwachte dag waarop we met 200 mensen uit veel verschillende organisaties mochten gaan kijken naar de film ‘Mind my mind’. In juni 2019 heb ik via het Autismenetwerk Zuidholland-Zuid kennis mogen maken met Floor, de maker van de film, een jonge inspirerende vrouw met de diagnose ASS. meer…