Blog

Wijkteams: preventie en aanpak kindermishandeling

Gent!

Een paar dagen terug in de middeleeuwen, klinkertjes, stadsmuren en ook nog de zon die prachtig schijnt. Wat ben ik toch een bevoorrecht persoon.
Samen met mijn collega Caroline mag ik naar Gent. We volgen de training Autisme BelevingsCircuit (ABC) bij Autisme Centraal. Samen met nog 7 andere mensen worden we opgeleid om deze training vervolgens ook in Nederland te mogen geven. Door een enthousiaste Kobe Vanroy waren de 2 dagen in Gent voorbij voordat ik er erg in had. En nu wil ik mijn kennis en ervaring natuurlijk heel graag met jou delen.

Maar eerst wil ik je nog even meenemen in het ABC verhaal, wat houdt het nu precies in, wat kan je verwachten als je het ABC circuit hebt gevolgd? De komende blogs neem ik je mee door het ABC.

“Hoe kunnen we autisme beter begrijpen als we het zelf niet eerst voelen? Hoe zou het zijn om vast te lopen omdat concrete communicatie ontbreekt? Hoe zou mislukken voelen omdat teveel prikkels in een keer binnenkomen? Hoeveel frustraties zouden opwellen als je telkens met je hoofd tegen een muur botst omdat je geen overzicht ziet?

Centrale coherentie, Executieve functies en Theory of Mind zijn begrippen die essentieel zijn om te weten wat autisme inhoudt. Van Kobe heb ik geleerd dat deze begrippen er niet toe doen, als je maar uitlegt waar het om gaat. Dat wil ik jullie ook meegeven. De komende weken wil ik steeds één van mijn cliënten meenemen aan de hand van deze begrippen..

Voor nu even in het kort:

  • Centrale coherentie (CC); een persoon met autisme kan beperkt de samenhang zien tussen de losse elementen die hij waarneemt.
  • Executieve functies (EF); een persoon met autisme heeft moeite om taken te plannen, te organiseren en uit te voeren.
  • Theory of Mind (ToM); een persoon met autisme heeft nauwelijks het vermogen de binnenkant van de ander en van zichzelf te herkennen.

Gent was voor mij een nieuwe stad, ik moest ontdekken waar ik wat kon vinden (CC). Ik heb voor het eerst gebruik gemaakt van Airbnb, hoe werkt dat, hoe gaat de kennismaking met de verhuurder, wat verwacht hij van mij? (ToM). Vanuit mijn tijdelijk verblijf moest ik naar het centrum, hoe lang doe ik daarover, kom ik op tijd, wat wordt daar van mij verwacht (EF). Even in het kort hoe vaak deze begrippen voorbijkomen in het dagelijks leven.

Het AutismeBelevingsCircuit is voor iedereen die autisme wil ervaren en leren kennen.
Laat je misleiden door je zintuigen, ontdek wat kan en niet kan, voel zelf waar anderen enkel over schrijven!

Omdat beelden altijd meer zeggen dan woorden heb ik ook nog een link van een filmpje toegevoegd.

Tot de volgende blog.

Tags: Autisme

Auteur

  • Herman Wieringa
  • Trainer en coach

Lees ook

Autisme: kennis delen zorgt voor vooruitgang

Ruim 20 jaar geleden mocht ik voor het eerst kennis maken met autisme en tot op de dag van vandaag vind ik het boeiend. Ik ben in 1992 aan het werk gegaan op een kinderdagcentrum. 6 jongens met een verstandelijke beperking en een autisme spectrum stoornis vormden de autistructuurgroep. Samen met een collega waren we verantwoordelijk voor deze groep. Naast deze beperkingen speelden er ook gedragsproblemen en epilepsie. Een uitdaging! meer…

Begrafenis…..

Vanavond heb ik een afspraak bij Henk. Henk is een man van 60 jaar die sinds kort weet dat hij autisme heeft. Henk is erg blij met zijn diagnose want zo gaf hij mij aan: “Nu weet ik waarom er zoveel dingen in mijn leven zijn misgegaan”. meer…