Blog

Hersenletsel? Hoe nu verder ……

Hersenletsel… wat is dat? Je leest er wel eens over, het komt op televisie voorbij, een ver-van- je-bed-show. Het begrip “Beroerte” roept vaak wel een bepaald beeld op: Mensen in een rolstoel met verlamming of moeite hebben met praten. Maar weet je dat de meeste mensen na een beroerte geen zichtbare gevolgen hebben, wel vaak erg moe zijn, moeite hebben met logische taken, van karakter kunnen veranderen?

Hersenletsel, wat is dat?

Niet aangeboren hersenletsel is elke afwijking of beschadiging van de hersenen die na de geboorte zijn ontstaan. Er zijn verschillende oorzaken, maar het heeft altijd een breuk in de levenslijn tot gevolg en een veranderd leven. Jaarlijks worden er in Nederland ongeveer 140.000 mensen getroffen. Ongeveer 650.000 mensen ervaren beperkingen als gevolg van deze beschadiging in de hersenen. Meer informatie over hersenletsel is te vinden op de website van de patiëntenvereniging www.hersenletsel.nl.

Gevolgen hersenletsel

Er zijn heel veel verschillende gevolgen die voor iedereen weer anders zijn en vaak onzichtbaar zijn. Dit is de basis voor veel problemen voor mensen die te maken krijgen met hersenletsel. Niet alleen de persoon in kwestie, krijgt te maken met de gevolgen van het letsel. Ook de partner, kinderen, familie, het sociale netwerk. Het is een breuk in de levenslijn: er is een leven voor het letsel en een leven na het letsel. De mensen willen het leven voor het letsel voortzetten en zullen daar alles voor doen. Zij komen er stapje voor stapje achter dat sommige zaken niet meer zoals vroeger gaan en moeten leren hiermee om te gaan. Dit geldt ook voor de naasten, familie en omgeving.

Het kostte mij 3 jaar om met de gevolgen van mijn hersenletsel om te leren gaan en het te accepteren dat het zo is. En dat gold zeker niet alleen voor mijzelf, ook mijn gezin en omgeving. Je ziet helemaal niets aan mij, ben ook weer snel aan het werk gegaan, iedereen blij. Maar toch… er waren toch dingetjes anders, het kostte allemaal veel meer energie. Ik stortte na 2 jaar helemaal in en na een jaar was ik weer opgekrabbeld en had mijn les geleerd.

Omgaan met hersenletsel

Hoe kun je als professional met deze problematiek omgaan. Hoe weet je of er sprake van hersenletsel? Wat maakt het signaleren zo ingewikkeld?

  • Gevolgen zijn heel divers,
  • Hersenletsel niet altijd direct duidelijk na verlaten zorg,
  • Verminderd ziekte-inzicht.

Welke signalen kun je oppikken?

  • Vastlopen in bekende situaties,
  • Passief, ongeïnteresseerd, gemakzuchtig,
  • Overspannen mantelzorger, ontwrichte gezinssituatie.

Zomaar een paar tips. Als professional stel je de juiste vragen om zicht op de problematiek te krijgen. “Bent u meer op uzelf gericht? Heeft u minder sociale contacten? Blijven er dingen liggen?”

Houd ook rekening dat het functioneren per dag verschillend kan zijn, zorg voor planning en structuur. En belangrijk, het is niet altijd zo dat wat je ziet, klopt met de werkelijkheid. Iemand kan er van alles uitflappen (zichtbaar), echter is er sprake van ontremming (onzichtbaar hersenletsel).

Maatwerk voor de juiste ondersteuning

Hersenletsel? Hoe nu verder… is voor iedereen verschillend, voor iemand met hersenletsel, de naasten, omgeving en de professional. Maatwerk is nodig voor de juiste ondersteuning. Herkennen van en omgaan met niet-aangeboren hersenletsel staat centraal in de Training Niet Aangeboren Hersenletsel.

Tags: Hersenletsel

Auteur

  • Ad van Dongen
  • Trainer

Lees ook

Eén eekhoornbrug alsjeblieft!

Wat hebben een eekhoornbrug en Sociale Netwerk Versterking (SNV) met elkaar gemeen? Helemaal niets zou je zeggen. Toch start ik een training SNV vaak met het vertellen over de totstandkoming van deze wonderlijke brug. meer…