Blog

Het verhaal van Job

Tijdens een casusoverleg met mijn collega’s vertel ik dat mijn cliënt Job, een jongen van 17, geplaatst is in een woonvorm voor jongeren die bekend zijn met autisme en probleemgedrag.

Job heb ik de afgelopen maanden regelmatig ingebracht in het overleg om samen met mijn collega’s te bespreken of Job en zijn gezin op de goede weg zitten. Het is altijd fijn om met collega’s te sparren en daardoor gezamenlijk de verantwoordelijkheid te dragen.

Een moeilijke jongen

Bijna een jaar geleden kwam ik voor het eerst bij Job en zijn ouders op huisbezoek. In de plaats waar hij woont stond hij bekend als een moeilijke jongen die voor veel problemen zorgde. Hij kwam uit een gezin waarin rust, reinheid en regelmaat eigenlijk heel gewoon was. Maar het leek erop of Job er niet in paste. Zijn broertjes en zusjes deden “gewoon” mee in de structuur, maar Job zat er steeds tegenaan te schoppen. Ouders hadden bezoek gehad van Veilig Thuis na een bezoek van de politie. Job was behoorlijk ‘uit zijn plaat’ gegaan en had gedreigd met een mes. Wat ouders nooit van plan waren geweest gebeurde. Ze hebben de politie gebeld. En bij minderjarige kinderen in het gezin wordt er dan automatische een melding gedaan bij Veilig Thuis. In dit geval was het ook goed dat er actie ondernomen werd. Ouders en het gezin liepen al jaren op hun tenen. Alle andere kinderen volgden regulier onderwijs en deden het goed op school. Job ging naar de praktijkschool en voelde zich daardoor minder.

Job is onbedoeld overvraagd

Met elkaar hebben we over de situatie gepraat. Job leek naast autisme ook nog een licht verstandelijke beperking te hebben. Eigenlijk wilde hij er niet over praten, maar hij bleef toch zitten toen ik middels een tekening uitlegde wat dit over het algemeen kan betekenen. We verwachten vaak veel van kinderen en bij het gezin van Job deed iedereen min of meer wat er werd verwacht, maar Job kon hier niet aan voldoen. Maar hij zei dat hij dat wel kon en wilde zich niet laten kennen. Onbedoeld is hij overvraagd. Ook zijn autisme speelde hier een rol in. Gelukkig was er rust, reinheid en regelmaat. Daarom hebben ze het op deze manier kunnen volhouden, maar voor Job was het touwtje op een gegeven moment geknapt en zocht hij plekken waar hij wel werd “gehoord”. En ouders hebben dit om de lieve vrede maar zo gelaten. Hierdoor hebben verkeerde vrienden invloed op hem gekregen.

Het tij keren

Het leek erop dat het tij kon worden gekeerd (pas wel op met dit soort uitdrukkingen bij mensen met autisme want ze zullen je niet altijd begrijpen). Ouders gingen aan de slag met de cursus positief opvoeden. Ook stonden ze open voor uitgebreide psycho-educatie (uitleg over wat de beperkingen van Job inhouden en wat dit voor hem en de rest van het gezin betekent). Job wilde hieraan meewerken. Helaas is dit niet gelukt. Ouders zijn wel aan de slag gegaan, hebben de cursus positief opvoeden goed opgepakt. Zij hebben veel in de praktijk gebracht, maar Job wilde niet. Hij had veel last van de invloeden van anderen. Is op een gegeven moment gestopt met school en wilde gaan werken.
Maar zijn negatieve houding zorgde voor veel spanning in het gezin. Broertjes en zusjes werden bang voor Job, ouders trokken het niet meer en na het zoveelste incident hebben ze aangegeven dat ze Job niet meer thuis kunnen hebben. Voor elke ouder een beslissing die je liever niet wilt nemen. Gelukkig wilde Job meewerken, hij wilde wel uit huis en ik heb hem uitgelegd wat het voor hem zou kunnen betekenen. Of hij het echt begreep? Ik weet het niet.

Met goede zorg komt Job er wel

Job woont nu in een woonvorm waar er aandacht is voor zijn licht verstandelijke beperking en autisme, maar ook voor zijn verslavingsproblematiek. Job krijgt de zorg die hij verdient en ouders kunnen weer even op adem komen, net als zijn broertjes en zusjes. Gelukkig is er vanuit de zorgaanbieder ook aandacht voor de thuissituatie. Job komt in het weekend regelmatig naar huis en dan is het fijn als iedereen weet waar ze rekening mee kunnen houden. Het is nog een lange weg, maar ouders hebben weer hoop en ik heb vertrouwen in de toekomst. Met goede zorg komt Job er wel!

Aandachtspunten

Waar kan je nu rekening mee houden:

 • Bedenk dat het gedrag wat je ziet het topje van de ijsberg is.
 • Autisme is een andere manier van denken, de informatieverwerking loopt anders.
 • Mensen met autisme en/of LVB kunnen soms of vaak hulp gebruiken, maar zullen daar niet altijd zelf om vragen. Omdat ze het zelf op willen lossen of omdat ze niet goed weten hoe je hulp kunt vragen.
 • Tijdens de pubertijd worden alle zaken waar de persoon al moeite mee heeft, vergroot.
 • Daardoor lijkt de persoon egoïstisch (maar is egocentrisch), ziet geen gevaar, is op zoek naar nieuwe prikkels, heeft wisselende emoties en is op zoek naar spanning.
 • Maar de persoon kan zich ook terugtrekken met de daarbij behorende problemen.
 • Belangrijk is dat de persoon de weg kan worden gewezen op een passende manier.
 • Geef iemand bijvoorbeeld extra tijd, werk met een spanningsmeter of ‘parkeer’ dingen.
 • Belangrijk is dat het netwerk, ouders, broertjes, zusjes en anderen hierin meegenomen worden.
 • Kijk naar draagkracht en draaglast. Kunnen en aankunnen.
 • Wat betreft de licht verstandelijke beperking is het goed om te kijken naar de verschillen in kalender-, cognitieve en sociaal-emotionele leeftijd. Hiermee kan je voorkomen dat je de lat te hoog legt.

Ondersteuning

Via MEEk2 bieden wij de trainingen:

Tijdens deze trainingen nemen we je mee in het hoofd van mensen met Autisme en LVB en kan je ervaren waar je tegenaan zou kunnen lopen. Ook krijg je tijdens de trainingen achtergrondinformatie die je weer toe kan passen in je werk.

Tags: Autisme

Auteur

 • Herman Wieringa
 • Trainer en coach

Lees ook

Autisme: Grenzen of grenzenloos?

Frits snapt niet dat Lia soms geen zin heeft om seks met hem te hebben. Hij voelt zich dan afgewezen en weet hier niet goed mee om te gaan. Lia geeft aan dat ze de laatste tijd meer op haar strepen is gaan staan. Ze wil alleen seks als ze daar zelf ook zin in heeft en zo geeft ze aan dat het leven nu op z’n kop staat …. meer…