Blog

Wijkteams: preventie en aanpak kindermishandeling

Hoe nam ik mijn belangrijkste besluiten… En met wie?

Hoe nam ik mijn belangrijkste besluiten… En met wie?De werkwijze Sociale Netwerk Versterking (SNV) biedt meerdere instrumenten die de klant en zijn netwerk kunnen gebruiken om hun eigen levenspad en verhalen te verkennen. Ieder stukje en perspectief van dit pad is waardevol.

Hoe neem ik in mijn leven besluiten? En met wie? Een antwoord krijgen op deze en andere vragen kan helpen bij het oplossen van nieuwe kwesties in het hier en nu.

Maar wat als je door de bomen het bos niet meer ziet?!

Een passend en ondersteunend instrument is dan de ‘Gebeurteniskaart’. Op een groot vel papier schrijft of tekent de klant de gebeurtenissen en/ of de perioden die veel indruk hebben gemaakt. Zowel fijne als verdrietige!

Een Gebeurteniskaart kan op vele manieren worden getekend. Eigenlijk is er geen juiste of voorgeschreven manier. De klant bepaalt de manier waarop ; pennen en vilstiften volgen diens verhaal.

Het doel van de Gebeurteniskaart is om helder te krijgen:

Hoe en met wie nam ik mijn belangrijkste beslissingen? Welke mensen waren daarbij aanwezig?

  • Met wie heb ik mijn grootste successen gevierd? Bij wie kon ik terecht voor troost of een arm om me heen?
  • Wat zijn mijn krachten en/ of valkuilen?

Ook bij mensen met een veelbewogen leven, volstaat een lijn met daarop enkele ‘highlights’. Een simpele lijn werkt vaak al prima om antwoorden te vinden op bovenstaande vragen. Er ontstaat inzicht in bepaalde patronen en herhalende situaties.

Het maken van een Gebeurteniskaart kan confronterend zijn en allerlei emoties oproepen. Dit mag, maar het doel is niet een therapeutische sessie of interventie.

Het doel is om met de inzichten van gisteren -in het hier en nu- een duurzaam plan te maken voor de toekomst.
Mét de mensen die belangrijk zijn!

Tags: Sociale Netwerk Versterking, Wijkteams

Auteur

  • Guy de Hoop
  • Trainer en coach