Blog

10-Dagen Kalender, de springplank voor jouw sprong

Hoe ook jij oplossingsgericht leiding kunt geven? Aflevering 3

Leidinggeven, hoe doe je dat? De eigentijdse manager of coördinator ziet weerstand als een nuttig signaal, durft los te laten en te vertrouwen en heeft aandacht voor wat al eerder goed heeft gewerkt. Wim Joosen en Wilma van der Vaart geven 7 oplossingsgerichte tips voor leidinggevenden.

Vraag je bij ieder tip af waar je staat op een schaal van 0 tot 10…… . Verbeeld je vervolgens dat je toewerkt naar één stapje  hoger en stel jezelf de vraag wat je dan meer/beter zou kunnen? Wat voor verschil dat zou maken en hoe dit jou en jouw medewerkers vooruit helpt?

Tip 1
Leidinggeven: Niet meer doen dan nuttig is: loslaten en vertrouwen.

Tip 2
Je werkt met feedback en dit verbetert de samenwerking, hiermee krijgt de medewerker de regie van het proces in eigen hand en kun jij ‘zaken’ makkelijker loslaten en toevertrouwen.

Tip 3
Als je met medewerkers klaagtypisch in de interactie zit, heb je nog niet genoeg tijd besteed aan luisteren naar wat hen beweegt.

Tip 4
Weerstand is een nuttig signaal, daar heb je wat aan!

Tip 5
Medewerkers zijn gemotiveerd; leer erop te vertrouwen dat medewerkers weten en doen wat werkt.

Tip 6
Je bent nieuwsgierig, niet wetend en oordeelloos en daarmee kom je in een open contact, dit is de basis van alle interactie (en het moeilijkst wat er is…).

Tip 7
Je hebt aandacht voor wat al eerder goed heeft gewerkt, dit geeft medewerkers vertrouwen dat succes bereikbaar is.

Tags: Leiderschap, Leidinggeven, Oplossingsgericht werken

Auteur

  • Wim Joosen
  • Trainer, coach en supervisor

Lees ook

7 oplossingsgerichte tips voor leidinggevenden - aflevering 1

Hoe geef je oplossingsgericht leiding aan professionals in het sociaal domein? Wat zijn de do's en dont's? Wim Joosen en Wilma van der Vaart geven je 7 praktische tips. meer…

Geef jij al oplossingsgericht leiding? Aflevering 2

Oplossingsgericht leidinggeven, hoe werkt dat? Wat werkt? Wat werkt niet? En waar begin je überhaupt. Wim Joosen en Wilma van der Vaart geven je 7 handige tips. meer…

Omgaan met contextblindheid bij autisme en Asperger

Mijn neefje krijgt na jaren niet goed in zijn vel te hebben gezeten de diagnose ‘Syndroom van Asperger’, een stoornis binnen het autistische spectrum. De diagnose is gesteld na psychologisch onderzoek. Ik beschouw mezelf, ondanks mijn ervaringen als consulent voor mensen met een beperking bepaalt geen expert op het gebied van autisme. Het doel van mijn blog is niet bedoeld als handleiding voor het omgaan met autisme. Ieder mens met autisme is uniek en heeft zijn eigen verhaal. meer…