Blog

Wijkteams: preventie en aanpak kindermishandeling

Is kindermishandeling te voorkomen?

De afgelopen 10 jaar zijn er in Nederland ongeveer 520 kinderen overleden aan de gevolgen van kindermishandeling. Toen ik in november tijdens de week tegen kindermishandeling in Eindhoven onder een kunstwerk stond – een aantal waslijnen met 520 t-shirtjes, voorzien van namen, wapperend in de wind, symbool voor de overleden kinderen- kwam dat wel even binnen. En niet alleen bij mij, ook bij de mensen die er onderdoor liepen.

Gewone burgers die zich al of niet kwaad maakten, zich machteloos voelden of juist dappere verhalen vertelden van hoe ze kinderen in de knel hadden geholpen. De dilemma’s die ze daarbij tegenkomen: Heb ik het wel goed gezien? Hoort slaan niet bij hun cultuur? Wie ben ik om iemand te veroordelen? Wat roep ik over mezelf af: straks zit ik zelf met een probleem. Maak ik het niet erger voor het kind als ik er met zijn ouder(s) over praat?
Omstanders hebben nog de mogelijkheid om deze zaken bij een professional neer te leggen. Maar wat als jij nu die professional bent die hier mee aan de slag moet? Een leerkracht, pedagogisch medewerker, een generalist van een sociaal wijkteam? Dan verdwijnen de dilemma’s waar gewone burgers tegenaan lopen echt niet. Die kom jij dan ook tegen.

Wat fijn dat we in Nederland een meldcode hebben die professionals helpt om in actie te komen als zij signalen krijgen dat het niet goed gaat of lijkt te gaan met een kind. Die een leidraad is in tijden van stress en dilemma’s. Net doen of er niets aan de hand is werkt namelijk niet. We weten maar al te goed dat geweld, vernedering en verwaarlozing niet vanzelf overgaat. Het is een teken dat niet alleen een kind maar vaak ook zijn hele gezin door allerlei omstandigheden in de sores is geraakt. Een mens in de omgeving van het kind kan het verschil maken door de stem van het kind te zijn. Dat vereist lef, wijsheid, compassie en begrip.

Juist omdat van professionals verwacht wordt dat ze in actie komen als een kind in de knel lijkt te zijn gun ik alle professionals de tijd om zich regelmatig in dit onderwerp te verdiepen. Voor zichzelf, om zich te bekwamen in het herkennen van signalen, om ervoor te zorgen dat ze zonder in de stress te schieten en zonder te oordelen het contact kunnen aangaan met het kind en de ouders. Maar juist ook voor het kind en zijn gezin zodat zij weer een kans krijgen om in beter vaarwater terecht te komen.

Ik denk dat kindermishandeling als fenomeen niet te voorkomen is: het is van alle tijden en het zal er altijd zijn. Omdat risicovolle leef- en opvoedsituaties er ook altijd zullen zijn. Maar dat feit verschaft ons geen vrijbrief om weg te kijken bij zorgelijke signalen. Met elkaar kunnen we er voor zorgen dat het aantal kinderen dat slachtoffer is van kindermishandeling beperkt blijft. En dat start bij ieder van ons.

Tags: Huiselijk geweld, Kindermishandeling, Wijkteams

Auteur

  • Is kindermishandeling te voorkomen?

Lees ook

Post it

Jan Willem en Theresa zijn al een paar jaar samen ze hebben 2 jonge kinderen Bjorn en Suze. In eerste instantie lijkt het een gelukkig doorsnee gezin. Maar schijn bedriegt. Theresa heeft een tijd geleden contact opgenomen met het sociaal team. Ze kan niet meer tegen het starre gedrag van Jan Willem. meer…

Het verschil tussen een groep of een team

Dat een groep in een rap tempo kan veranderen in een team en omgekeerd heb ik vaker meegemaakt. Tijdens mijn werk als trainer zie ik dit regelmatig gebeuren, maar ook tijdens activiteiten daarbuiten. Wanneer ben je met elkaar een groep en wanneer een team? meer…