Blog

Wijkteams en rekening houden met een LVB

Levenslef en je mindset

Welke mindset heb jij? Ken je de theorie van Carol Dweck over de diepliggende overtuiging die ieder mens heeft?

Ga jij ervan uit dat jouw mogelijkheden en intelligentie bij je geboorte meegegeven zijn door je genen en je omgeving. En dat jouw cliënten, medewerkers, bewoners, leerlingen, patiënten het maximum al uit hun mogelijkheden hebben gehaald?

Of denk je dat je startpunt ligt bij je geboorte en dat het aan jou ligt wat je kan bereiken in je leven? Kortom dat ieder mens kan groeien door te blijven leren, uitdagingen aan te gaan, te durven falen en risico´s te nemen.

De eerste overtuiging heet de vaste mindset. De tweede is de groeimindset.

Ieder mens heeft beide mindsets in zich, zegt Dweck die al ruim 30 jaar onderzoek doet naar de mindsettheorie. Het is de vraag wanneer jouw vaste mindset stem naar boven komt. Dat moment dat je geen vraag stelt omdat het zo ´dom´ lijkt en je daardoor juist de kans mist om je kwetsbaarheid te laten zien en iets nieuws te leren. Of dat je denkt dat de wereld instort bij een faalmoment ipv dat het je net verder kan brengen. Dat je denkt dat je die ene grote hobbel echt niet over durft ipv dat je ontdekt dat je meer kan dan je wist. Of dat je je ogen sloot voor die kritiek ipv. wel open te staan en te luisteren.

Op 20 april geef ik een training van 1 dag waarin je op zoek gaat naar jouw triggers. Door nieuwe strategieën te ontwikkelen en ideeën te ontdekken kan je meer bereiken. De vraag: wat kan ik doen om mezelf, mijn cliënt, leerling, bewoner verder te helpen, gaan we samen onderzoeken.
Een groeimindset ontwikkelen bij je jezelf en degene waarmee je werkt is geen magische oplossing voor elke drempel in het leven. Maar een groeimindset kan je wel helpen om meer in je kracht te komen en weer in de ´leerstand´ te raken. Niet alleen voor jezelf als mens maar ook als professional.

Tags: Mindset

Auteur

  • Levenslef en je mindset

Lees ook

Sociale Netwerk Versterking: Wie weet wat goed voor mij is?

Mijn allereerste huisbezoek kan ik me nog goed herinneren. Een collega had me geadviseerd om op grond van wat in de aanmelding stond, alvast wat informatiefolders mee te nemen. Zo gezegd, zo gedaan. Er stonden nogal wat hulpvragen in het aanmeldverslag, dus ik had flink wat foldermateriaal bij me! meer…

Is kindermishandeling te voorkomen?

De afgelopen 10 jaar zijn er in Nederland ongeveer 520 kinderen overleden aan de gevolgen van kindermishandeling. Toen ik in november tijdens de week tegen kindermishandeling in Eindhoven onder een kunstwerk stond - een aantal waslijnen met 520 t-shirtjes, voorzien van namen, wapperend in de wind, symbool voor de overleden kinderen- kwam dat wel even binnen. En niet alleen bij mij, ook bij de mensen die er onderdoor liepen. meer…

Is het niet al ingewikkeld genoeg? De Complexe Scheiding en het netwerk: het systeem is in verandering

'Pfff er gaat weer een vriendenstel scheiden. Jee nooit verwacht, het ging niet goed, maar dit? Wat vervelend voor hen beiden en de kinderen. Wat kan ik voor ze doen op dit moment? Eerst eens het verhaal gaan horen.' En daar begint het al: bij wie ga ik beginnen? meer…