Blog

Mind my Mind: mooie film over iemand met autisme

Maandag 27 januari 2020 was de lang verwachte dag waarop we met 200 mensen uit veel verschillende organisaties mochten gaan kijken naar de film ‘Mind my mind’. In juni 2019 heb ik via het Autismenetwerk Zuidholland-Zuid kennis mogen maken met Floor, de maker van de film, een jonge inspirerende vrouw met de diagnose ASS.

‘Mind my mind’ is een animatiefilm waarin de hoofdpersoon Chris ons een inkijkje in zijn hoofd geeft. Op een mooie en respectvolle manier heeft Floor laten zien hoe het kan werken in het hoofd van iemand met de diagnose ASS.

Mind my mind: Fascinatie voor modelvliegtuigjes

Chris heeft een fascinatie voor modelvliegtuigjes, hij heeft een hele kamer vol hangen. Deze fascinatie geeft hem een bepaalde rust, hierdoor kan hij redelijk goed functioneren in een maatschappij die soms erg ingewikkeld is voor mensen met een autisme spectrum stoornis. Heel veel regels die we met elkaar hebben bedacht zijn vaak ongeschreven regels, wij weten ze, kennen ze en kunnen het inzetten wanneer het nodig is terwijl we er niet eens over nadenken. Bij mensen met autisme werkt dit anders. Chris heeft bijvoorbeeld een heleboel scripts gemaakt die hij in kan zetten wanneer ze nodig zijn. De meeste scripts leveren geen problemen op en zijn voor Chris ook gewoon bereikbaar. Maar…

Verliefd

Als Chris op advies van zijn broer naar een feestje gaat, want hij moet er toch een keer uit. Hij moet toch aan een vriendinnetje, lukt het Chris niet om een script te pakken. Door de hoeveelheid prikkels raakt hij in de war en kan hij niet reageren zoals wij dat zouden kunnen doen in een drukke, prikkelrijke omgeving. Uiteindelijk kiest hij ervoor om te gaan, maar Gwen, het meisje waar hij even mee heeft staan praten nodigt hem uit om een afspraakje te maken. Chris vindt het spannend maar besluit toch om te gaan. Gwen vindt hem wel leuk en Chris wordt verliefd.

Hard werken

Wat je dan ziet gebeuren in het hoofd van Chris is dat hij heel hard moet werken, er moeten nieuwe scripts gemaakt worden en hij wil bepaalde gewoontes graag onderdrukken omdat anderen daar iets van vinden. Dit kost natuurlijk een hoop tijd en energie. Het lukt Chris dan op een gegeven moment niet meer te voldoen aan wat wij in “onze” wereld gewoon vinden. Er ontstaat een error en wat hij er dan in zijn hoofd ook aan doet, het werkt niet, alle scripts vliegen door elkaar. Wat Chris dan weer helpt is het herhalen van voor hem herkenbare informatie. Dit zorgt ervoor dat hij weer rustig wordt. Hij ontdekt ook dat Gwen belangstelling heeft voor zijn fascinaties. In de film komt het goed!

Ingewikkeld leven

Kunnen wij ons dat voorstellen, dat het leven zo ingewikkeld kan zijn, dat je elke keer nieuwe scripts moet zoeken om je leven vorm te geven? Dat je moet werken volgens een vast concept omdat het anders niet lukt? Frustrerend, vermoeiend, maar ook intrigerend en mogelijkheden voor nieuwe ontdekkingen.

Beleef autisme

Kom het beleven bij het Autisme Belevingscircuit. In 10 opdrachten mag je kruipen in het hoofd van Chris, ervaren hoe het is als zaken toch anders lopen dan dat je had verwacht. Misschien kijk je, na deze dag, toch anders aan tegen mensen met een Autisme Spectrum Stoornis. Je bent van harte welkom!

Tags: Autisme

Auteur

  • Herman Wieringa
  • Trainer en coach

Lees ook

Hersenletsel? Hoe nu verder ……

Hersenletsel… wat is dat? Je leest er wel eens over, het komt op televisie voorbij, een ver-van- je-bed-show. Het begrip “Beroerte” roept vaak wel een bepaald beeld op: Mensen in een rolstoel met verlamming of moeite hebben met praten. Maar weet je dat de meeste mensen na een beroerte geen zichtbare gevolgen hebben, wel vaak erg moe zijn, moeite hebben met logische taken, van karakter kunnen veranderen? meer…

Eén eekhoornbrug alsjeblieft!

Wat hebben een eekhoornbrug en Sociale Netwerk Versterking (SNV) met elkaar gemeen? Helemaal niets zou je zeggen. Toch start ik een training SNV vaak met het vertellen over de totstandkoming van deze wonderlijke brug. meer…