Blog

Wijkteams en rekening houden met een LVB

Onderzoek naar digi-stress bij mensen met een lichte verstandelijke beperking.

Binnen de Erasmus Universiteit is de afgelopen jaren door de faculteit communicatie en verstandelijke beperking geen onderzoek gedaan naar het effect van digi-stress bij mensen met een lichte verstandelijke beperking. Hoewel deze faculteit niet operationeel is zou het door grootschalig onderzoek mogelijk tot interessante conclusies zijn gekomen.

Stress…hoe kom ik aan mijn medicijnen?

Onlangs kreeg mijn huisarts het logische idee om, gezien zijn leeftijd, te gaan genieten van zijn pensioen. De beste man was al meer dan 25 jaar mijn huisarts dus dat is wel even schakelen. Maar goed. Geheel onvoorbereid ga ik naar de website van de huisarts om medicijnen te bestellen zoals ik dat gewend was; ……………… Een zo goed als leeg scherm met een paar icoontjes. Als er geen icoontje is dan kan je bellen. Dus ik wil het juiste icoontje aanklikken en invullen wat ik nodig heb, met mijn naam en apotheek. Klaar!

Maar op het moment dat ik de website open krijg ik een vreemde gewaarwording, Dit is een heel andere website…van de nieuwe huisarts, met tekst, tekst, tekst…. Dat is wel even een dingetje, hoe kan ik nu mijn medicijnen bestellen.

Maar dan zie ik dit staan:

Online diensten
Via onze online diensten (handleiding) kunt u online afspraken maken, een eConsult of herhaalrecepten aanvragen. U moet zich eerst registreren voordat u kunt inloggen.

De handleiding voor Patiënten om met deze digitale huisarts-omgeving om te gaan is een pdf van 11 pagina’s.

Hoewel ik hier niet blij van wordt maak ik dan maar een account aan. Zonder account immers geen medicijnen. Dan volg ik keurig de handleiding. Het resultaat is een tekst in mijn beeldscherm: ‘Helaas de koppeling is mislukt, probeert u het later nog een keer. De kwaal ‘Digi-irritatie’ steekt bij mij snel de kop op.

Uiteindelijk is het goed gekomen. Hoewel het volgens de website niet mag, heeft een begripvolle assistente na een telefoontje van mij die medicijnen in alle rust geregeld.

En als je een lichte verstandelijke beperking hebt?

En wat dit nu te maken heeft met een lichte verstandelijke beperking? Wat betreft succesvolle communicatie HELEMAAL NIETS!, nou ja, die begripvolle assistente dan weer wel.

Met een lichte verstandelijke beperking heb je in dit geval een flinke uitdaging; onverwachts een andere website indeling. teveel informatie, teveel tekst, teveel doorklik mogelijkheden en -noodzaken, woorden die niet te begrijpen zijn, problemen die je op moet lossen, handleidingen waar niet doorheen te komen is. Hoeveel frustratie geef dat?!! Wanhoop en onmacht! Met als gevolg; stress, woede, angst, stilvallen, gesloopte muis, enz…

Bedenk dan nog maar eens een goede strategie om toch je medicijnen te krijgen.

Ik hoop van harte dat met de geduldige en begrip volle assistente de deur naar de huisarts voor deze groep mensen toch open blijft staan. En bij deze nodig ik de huisarts en de website bouwer van harte uit voor de cursus herkennen van en omgaan met mensen met een lichte verstandelijke beperking op 16 juni in Hendrik Ido Ambacht

Bij de assistente vraag ik wellicht nog wat casuïstiek voor praktijkvoorbeelden.

Ik hoop je te zien op 16 juni!

Tags: Licht verstandelijke beperking, Vroegsignalering, Wijkteams

Auteur

  • Wilma Gerritsen
  • Trainer

Lees ook

Rekening houden met een lichte verstandelijke beperking

Als het niet kan zoals het moet, dan moet het maar zoals het kan. Deze stelling van mijn vader heb ik met de paplepel ingegoten gekregen. Het is een waarheid als een koe. Wanneer je de lat te hoog legt dan loop je met je neus tegen de muur en krijg je niets van de grond. meer…

Wat een licht verstandelijke beperking en de ontstekingsdriehoek met elkaar te maken hebben

Het afgelopen najaar volgde ik met veel plezier de cursus ‘eendologie’. Hier leerde ik de geheimen van het rijdend houden van de citroën 2CV. Iets heel anders dan de cursus ‘herkennen van en omgaan met mensen met een lichte verstandelijke beperking’ die ik zelf geef. Dacht ik…. meer…

Licht verstandelijke beperking, herkennen en ermee omgaan

Kan niet ligt op het kerkhof, en wil niet ligt er naast. Willen is kunnen. Waar een wil is, is een weg. Als je maar wil, dat is het verschil! Deze woorden worden makkelijk gebruikt. De onderliggende toon is dat het je eigen schuld is wanneer je iets niet van de grond krijgt…je bent gewoon lui. meer…