Blog

Wijkteams en rekening houden met een LVB

Post it

Theory of Mind (ToM); een persoon met autisme heeft nauwelijks het vermogen de binnenkant van de ander en van zichzelf te herkennen.

Jan Willem en Theresa zijn al een paar jaar samen ze hebben 2 jonge kinderen Bjorn en Suze. In eerste instantie lijkt het een gelukkig doorsnee gezin. Maar schijn bedriegt. Theresa heeft een tijd geleden contact opgenomen met het sociaal team. Ze kan niet meer tegen het starre gedrag van Jan Willem. Elke dag is het hetzelfde liedje. Als het niet gaat zoals Jan Willem het heeft bedacht dan is het bal!. De kinderen zijn bang voor hem geeft Theresa aan en dat wil ze niet, ook hun relatie staat onder druk.

Bij het eerste huisbezoek zijn naast Jan Willem en Theresa ook de moeder van Jan Willem aanwezig. Dat is fijn. Ik had tijdens het telefoongesprek aangegeven dat het fijn is als er meerdere mensen aanwezig zijn bij het eerste gesprek. Ik merk dat Jan Willem wat gespannen is als zijn moeder begint te vertellen over hoe het vroeger bij hen thuis ging.
Ook de vader van Jan Willem die inmiddels is overleden wilde graag dat het op een vaste manier ging in huis. En vroeger ging dat ook nog wel geeft de moeder van Jan Willem aan. “Het was toen duidelijker afgebakend, de man zorgde voor het inkomen, de vrouw voor het huis en de kinderen”. De moeder van Jan Willem zorgde ervoor dat het eten om half 6 op tafel stond, dat de kinderen daarna rustig gingen spelen en vader ging met de benen op de bank en las de krant. Als de kinderen onrustig werden reageerde hij daar vaak kribbig op. Alles het zelfde, elke dag, elke week en altijd.

Theresa geeft aan dat ze dat echt niet wil. Zij wil het anders gaan doen, maar weet niet hoe ze dit aan moet pakken. Jan Willem heeft vorig jaar de diagnose Autisme Spectrum Stoornis (ASS) gekregen, zelf hecht hij er niet aan, maar Theresa wil graag weten wat ze hiermee kan. Ook heeft ze een heleboel vragen over hoe het werkt als je ASS als diagnose hebt gekregen. We spreken af dat we de komende weken uit gaan pluizen wat ASS nu bij Jan Willem doet en hoe ze hier samen mee om kunnen gaan.

Waar ze eerst mee aan de slag wil, is het moment van thuiskomst van Jan Willem. Als hij nu thuiskomt krijg ik geen zoen, hij vraagt niet “hoe was je dag” maar loopt direct door naar zijn computer om even een spelletje te spelen. Ook de kinderen krijgen dan geen aandacht. Theresa zou graag zien dat Jan Willem dit op een andere manier aan gaat pakken. Jan Willem geeft op zijn beurt aan dat hij als hij thuiskomt graag even iets voor zichzelf wil doen en dan vergeet te vragen hoe het met Theresa gaat. Hij wil haar best een zoen geven en de kinderen even een aai over hun bol, maar hij vergeet het.

Al snel hebben ze een eenvoudige oplossing gevonden. Jan Willem komt altijd via de keuken naar binnen. Op de keukendeur plakken ze een post it waar op geschreven is: Theresa een zoen geven en vragen hoe haar dag was en de kinderen een aai over hun bol geven.

Voor veel mensen is dit niet natuurlijk, en dat is ook wel een beetje zo, maar het heeft Jan Willem geholpen zijn ritueel te doorbreken en er een nieuw ritueel van te maken waar iedereen blij van wordt.

Tags: Autisme

Auteur

  • Herman Wieringa
  • Trainer en coach

Lees ook

Gent!

Een paar dagen terug in de middeleeuwen, klinkertjes, stadsmuren en ook nog de zon die prachtig schijnt. Wat ben ik toch een bevoorrecht persoon. Samen met mijn collega Caroline mag ik naar Gent. We volgen de training Autisme BelevingsCircuit (ABC) bij Autisme Centraal. meer…

Het verhaal van Anita

Een groot overleg, zo noemen we dat in ons vakjargon is net afgerond en ik sta nog even met Anita na te praten. Anita is een vrouw van in de 60 waar ik sinds 2 jaar bij betrokken ben. Anita verzamelt, maar noemt dit zelf niet zo. meer…

Autisme: kennis delen zorgt voor vooruitgang

Ruim 20 jaar geleden mocht ik voor het eerst kennis maken met autisme en tot op de dag van vandaag vind ik het boeiend. Ik ben in 1992 aan het werk gegaan op een kinderdagcentrum. 6 jongens met een verstandelijke beperking en een autisme spectrum stoornis vormden de autistructuurgroep. Samen met een collega waren we verantwoordelijk voor deze groep. Naast deze beperkingen speelden er ook gedragsproblemen en epilepsie. Een uitdaging! meer…