Blog

Wijkteams en rekening houden met een LVB

Wijkteams en rekening houden met een LVB

Als het niet kan zoals het moet, dan moet het maar zoals het kan, rekening houden met een lichte verstandelijke beperking. Deze stelling heb ik met de paplepel ingegoten gekregen. Het is natuurlijk een waarheid als een koe. Wanneer je de lat te hoog legt dan loop je met je neus tegen de muur en krijg je niets van de grond.

De appel valt niet ver van de boom en zoals bovenstaande een lijfspreuk van mijn vader is, zo heb ik deze stelling ook hoog in het vaandel.  Je kan immers geen ijzer met handen breken, maar als je kunt roeien met de riemen die je hebt dan komen de dingen meestal ook wel op hun pootjes terecht.

Beeldspraak in taalgebruik

Ongeveer twee procent van de bevolking heeft een licht verstandelijke beperking en kan aan  bovenstaande tekst geen touw vast knopen. Dan haak je snel af  om dit onlogische en onbegrijpelijke  verhaal verder te lezen. “Dit ligt er natuurlijk ook wel erg dik bovenop” denk je misschien. Maar vergis je niet in hoe vaak wij beeldspraak gebruiken in ons taalgebruik.

We zijn zo gewend onze taal te doorspekken met beeldspraak dat we ons er meestal  niet van bewustzijn. Maar wat we wellicht wel opmerken is  de wat verdwaasde blik en afhaken van de ander, die hierdoor de draad van het gesprek kwijtraakt.  Het is belangrijk om je te realiseren dat  je  op dat moment elkaar niet meer begrijpt en  waar op dan de schoen wringt.

Vaak is het fijn om beeldspraak of een metafoor te gebruiken. We willen daarmee juist in weinig woorden veel duidelijk maken.  Helaas gaat dat niet altijd op en schiet je daarmee juist je doel voorbij. Soms  vraagt het meer tijd en aandacht om tot succesvolle communicatie  te komen.  Gras gaat echt niet harder groeien als je eraan trekt.

Iets gemeenschappelijk maken

Bij  Wikipedia vind ik deze definitie van communicatie: een activiteit waarbij levende wezens betekenissen uitwisselen door op elkaars signalen te reageren. Het Latijnse woord communiceren slaat terug op iets gemeenschappelijk maken.

Het is dus zaak om tot iets gemeenschappelijks te komen. En elkaar begrijpen is dan wel  zo handig.

Dus als het niet kan zoals je het vindt dat het zou moeten, dan moet het zoals het ook kan; duidelijk, letterlijk en concreet zodat je toch allebei op dezelfde golflengte blijft.

Prijsvraag

Ten slotte wil ik graag een prijsvraag uitschrijven. Iedere deelnemer die mij tijdens de workshop Als je begrijpt wat ik bedoel op 31 oktober 2018 kan vertellen hoeveel spreekwoorden en gezegden in deze tekst te vinden zijn krijgt van mij een gratis telefonisch coachingsgesprek van 30 minuten cadeau.

Tags: Licht verstandelijke beperking, Wijkteams

Auteur

  • Wilma Gerritsen
  • Trainer

Lees ook

Onderzoek naar digi-stress bij mensen met een lichte verstandelijke beperking.

Binnen de Erasmus Universiteit is de afgelopen jaren door de faculteit communicatie en verstandelijke beperking geen onderzoek gedaan naar het effect van digi-stress bij mensen met een lichte verstandelijke beperking. Hoewel deze faculteit niet operationeel is zou het door grootschalig onderzoek mogelijk tot interessante conclusies zijn gekomen. meer…

Omgaan met ritueel gedrag bij autisme en Asperger

Bij mijn neefje wordt - na jaren niet goed in zijn vel te hebben gezeten - het ‘Syndroom van Asperger’ vastgesteld. Met mijn blogs wil ik mensen vooral een inkijkje geven in het (samen)leven met autisme. Mijn neefje ervaart de wereld om zich heen soms zó anders dat zijn gedrag grappig, fascinerend en tegelijkertijd buitengewoon complex te noemen is. Dit blog gaat over ritueel gedrag bij autisme en hoe je er als omgeving mee om kunt gaan. meer…

Hoe nam ik mijn belangrijkste besluiten… En met wie?

De werkwijze Sociale Netwerk Versterking (SNV) biedt meerdere instrumenten die de klant en zijn netwerk kunnen gebruiken om hun eigen levenspad en verhalen te verkennen. Ieder stukje en perspectief van dit pad is waardevol. meer…