Ik kwam bij Tina, een alleenstaande tienermoeder van 18 jaar. Ze was erg overstuur, had veel zorgen over haar schulden, ruzie met haar ex. Haar dochter, die normaal levendig en blij overkomt, zat als een angstig meisje in een hoek. Ze was stil, wit en maakte alleen contact met haar pop die ze stijf omklemde. Tina vertelde dat haar broer, waarbij ze inwoont, drugs gebruikt en allerlei vrienden over de vloer krijgt die de drugs dan laten slingeren. Haar broer en zijn vrienden passen vaak samen op terwijl Tina ‘s avonds gaat poetsen. Ik had er zorgen over en het verhaal blijft me bezighouden….
Ben je een betrokken professional en vind je het belangrijk om écht wat te kunnen betekenen voor kwetsbare kinderen, volwassenen en ouderen in je werk?
Wil je daarnaast voldoen aan de wettelijke eisen die de overheid sinds 2013 stelt ten aanzien van de wet Meldcode Huiselijk Geweld en Kindermishandeling?
Herken je het volgende?
- Je hecht veel belang aan goede zorg en hulp.
- Je wilt betrokkenen die mogelijk het slachtoffer zijn van mishandeling en verwaarlozing goed kunnen helpen.
- Je bent betrokken maar wilt je eigen grenzen respecteren.
- Je bent niet volledig op de hoogte van de eisen die de overheid stelt ten aanzien van de wet Meldcode.
- De thema’s kindermishandeling en huiselijk geweld zijn geen alledaagse onderwerpen voor je waar je thuis in bent.
- De gedachte dat je vermoedens van kindermishandeling bespreekbaar moet maken maakt je onzeker.
- Je vraagt je af of hoe je de Meldcode het beste kunt gebruiken in de praktijk.Dan ben je bij MEEK2 aan het goede adres!
MEEK2 leert je in deze basistraining om op een goede manier te reageren op signalen van huiselijk geweld.
Je weet dan precies wat jij kunt doen om het kind in veiligheid te laten opgroeien. Of hoe je deze volwassene of oudere op de juiste wijze kunt helpen. Hierdoor zal je je zekerder en professioneler gaan voelen en meer vervulling ervaren in je werk.
Na deze basistraining weet je hoe je zorgvuldig kunt handelen. De 5 stappen van de meldcode helpen je daarbij. Je leert hoe je signalen herkent en zo feitelijk mogelijk kunt omschrijven wat er aan de hand is. Hoe je zonder oordeel maar wel adequaat het gesprek aangaat met betrokkenen en hoe je de juiste hulp in kunt zetten. Hoe je de privacyregels hanteert en vooral, met wie je jouw zorgen zowel intern als extern kunt delen en je dus voldoet aan de eisen die de wet aan jou stelt.
De trainingen worden verzorgd door Rie-anne van Laarhoven, trainer Meldcode Huiselijk Geweld en Kindermishandeling van Natuurlijk Supervisie . Zij heeft 41 jaar in de hulpverlening gewerkt, waarvan 24 jaar met multi-probleem gezinnen. Daardoor weet Rie-anne als geen ander wat je tegenkomt bij het signaleren en bespreekbaar maken van huiselijk geweld. Haar passie is mensen opleiden om samen een veiliger wereld te creëren voor iedereen en vooral een veilig thuis. De afgelopen 3 jaren heeft zij 3200 zorg- en onderwijsprofessionals getraind op de Meldcode.