Blog

Wijkteams en rekening houden met een LVB

Zelf doen?

Een paar maanden geleden had ik mijn eerste afspraak met Elsa. Elsa is een jonge vrouw van 24 jaar. Ze heeft een baan in de thuiszorg, ze rijdt auto en huurt haar eigen huisje. Zo op het eerste gezicht heeft ze alles goed voor elkaar.

Toch heeft ze ambulante ondersteuning. Ze kan het niet helemaal zelf. Elsa is onzeker. Naast haar autisme spectrum stoornis (ASS) heeft ze ook een licht verstandelijke beperking. Dit komt vaak voor, de meeste mensen met ASS hebben ook een verstandelijke beperking (ongeveer 60%). Elsa heeft mij gevraagd haar te helpen bij haar werk. Ze werkt 32 uur in de thuiszorg, maar vindt dit erg zwaar. Ze zit al een paar maanden in de ziektewet. De arbo arts wil echter dat ze weer plannen maakt om aan het werk te gaan. Elsa heeft het hier erg moeilijk mee. De begeleiders komen er niet uit met Elsa en hebben samen met Elsa hulp gezocht.

Tijdens onze eerste afspraak hebben we direct op flappen uitgewerkt wat goed gaat en waar Elsa trots op is. Dat zijn best een aantal punten. Naast het op zichzelf wonen en haar eigen auto is Elsa ook trots op het netwerk wat ze heeft. Een tijdje geleden heeft ze samen met haar begeleiders een netwerkbijeenkomst georganiseerd waardoor ze nu een fijn netwerk om zich heen heeft van vooral mensen uit haar kerk. Er zijn afspraken gemaakt over wanneer ze ergens op bezoek kan, waar ze kan eten etc. Dit loopt allemaal lekker. Maar rondom haar werk krijgt Elsa het niet allemaal op een rijtje en dat zorgt voor veel onrust.

Het belangrijkste wat naar voren komt is dat de afspraken die er worden gemaakt niet duidelijk zijn voor Elsa. De taal die wordt gebruikt is ingewikkeld, de afspraken staan niet op papier. Elsa is erg onzeker over zichzelf en tijdens deze gesprekken gaat het meeste langs haar heen en weet ze later niet meer wat er is afgesproken. Tijdens dit gesprek spreken we af dat ik de eerste keer mee ga naar de arbo arts en dit later samen met Elsa en haar netwerk ga bespreken.

Het gesprek bij de arbo arts gaat goed. Elsa is rustig en ook de arbo arts is een rustige man die zijn best doet om alles uit te leggen als ik vertel waarom ik mee ben gekomen. Twee weken later hebben we een gesprek met de werkgever van Elsa waar de arbo arts ook bij aanwezig is. Elsa vindt het allemaal erg spannend, maar als we eenmaal aan de slag gaan ontspant ze wel. Op flappen aan de muur vertel ik samen met Elsa waarom het soms moeilijk voor haar is haar werk te doen. Haar werkgever is zichtbaar enthousiast over de manier waarop Elsa vertelt. Er worden duidelijke afspraken gemaakt over het opstarten van nieuwe werkzaamheden. Elsa gaat samen met een ervaren collega aan de slag in nieuwe gezinnen waarin ze leert om het vanaf het begin goed op te pakken. Ook worden er evaluatiemomenten ingepland. Elsa is zichtbaar opgelucht als het gesprek is afgelopen.

Twee weken later hebben we een gesprek op het kantoor van MEE. Tijdens dit gesprek heeft Elsa mensen uit haar netwerk meegenomen, een vriendin, haar moeder en iemand vanuit de kerk. Met elkaar bespreken we wat Elsa de afgelopen periode heeft geholpen. Deze punten kunnen ze met elkaar meenemen naar de toekomst.

Gewoon waar mogelijk, speciaal waar nodig!

Tags: Autisme

Auteur

  • Herman Wieringa
  • Trainer en coach

Lees ook

‘Bent u homoseksueel?’

Aan iedereen die dit blog leest, of je nu hetero-, homo- of biseksueel bent: Wat vind je van de vraag in de titel? Hoe zou je reageren als iemand deze vraag aan jou stelt? Zou je deze vraag zelf aan een ander stellen? meer…