Bedrijven zoeken werknemers met autisme

Bedrijven zijn op zoek naar jonge werknemers met autisme. ASML, DAF en Philips beginnen een project om jonge computerspecialisten met autisme een opleiding en baan te bieden. Dit meldt de NOS op haar website.

Ethische hackers

Aanleiding voor het project is een gezamenlijk probleem: een gebrek aan werknemers met veel kennis van computers en van hacken, de ‘ethische hackers’. Dat zijn niet alleen mensen die in de normale kaartenbakken van uitzendbureaus of het UWV zitten, maar ook jonge ict-liefhebbers die als hobby veel weten van computers. Daarom werven de bedrijven actief onder jongeren die uitvallen op school of bij een studie.

Belangstelling bedrijfsleven

Volgens Swanet Woldhuis, directeur van de Nederlandse Vereniging voor Autisme, neemt de belangstelling vanuit het bedrijfsleven voor deze groep toe. “Onze ambassadeurs worden momenteel platgebeld. Autisme wordt bekender. Men ontdekt dat mensen met autisme uitstekende werknemers zijn.”

20.000 jonge werknemers met autisme

Het Pvda-Kamerlid Oosenbrug noemt dit soort projecten broodnodig. Ze noemt het doodzonde dat er nu 20.000 jonge werknemers met autisme werkloos thuiszitten en dat er duizenden uitvallen in het onderwijs. “Talenten waar we niks mee doen, omdat we iedereen in hetzelfde schoolsysteem duwen.”

Oosenbrug is wel kritisch. “Vaak laten bedrijven de betrokkenen lang hetzelfde trucje doen. Voor sommige mensen is dat geen probleem, maar slimme geesten gaan zich vervelen. Er moet oog blijven voor ontwikkeling.”

Aangepaste werkplek
De jonge werknemers die bij Philips meedoen aan het project, krijgen de mogelijkheid een hbo-diploma te halen en krijgen een aangepaste werkplek. “Het belangrijkste is dat ze niet te veel prikkels krijgen op het werk. En dat vooraf duidelijk is wat er gaat gebeuren en hoe”, zegt Frank Visser, die verantwoordelijk is voor het project.

Gemeenten die veel technische bedrijven hebben, realiseren zich in toenemende mate dat de werkgelegenheid in hun regio ook werknemers met autisme trekt. De gemeente Renkum heeft zijn communicatie daarom aangepast en wil de ‘autismevriendelijkste gemeente van Nederland’ worden. Ook in Delft en Eindhoven lopen projecten voor een betere benadering van inwoners met autisme.

Volgens Visser is de Participatiewet, die het bedrijfsleven dwingt banen te creëren voor arbeidsgehandicapten, niet de reden voor hun inspanningen. “Sterker nog: wij vinden de wet een belemmering, want mensen moeten volgens die wet duidelijke ‘labels’ hebben en wij zoeken ook mensen die niet of nog niet gelabeld zijn. Bovendien gaat veel aandacht naar de onderkant van de arbeidsmarkt. Mensen met autisme zijn vaak slim en dan heb je het over ander werk.”

Positieve ervaringen
Philips heeft eerder positieve ervaringen opgedaan met autistische werknemers in het project test engineers. Met medewerking van het UWV, een jobcoach en een klinisch psycholoog konden autisten aan de slag en het resultaat was positief voor zowel de werknemers als de werkgever.

Koudwatervrees
Toch hebben veel bedrijven nog altijd koudwatervrees, zegt Peter van Hofweegen, oprichter van ITVitae, een bedrijf dat autistische jongeren opleidt in technische en ict-vakken. Hij is zelf vader van autistische kinderen en raakte zó gefrustreerd toen zij uitvielen, dat hij iets wilde ondernemen.
Inmiddels heeft ITVitae 120 jongeren opgeleid, van wie tientallen bij bedrijven aan de slag zijn gegaan. “Bedrijven zoeken steeds meer contact met ons, maar ze stellen nog veel te weinig plekken beschikbaar. Wij hebben tientallen talenten voor ze klaarstaan.”

Geïnteresseerd?
Wilt u meer weten over de begeleiding van werknemers met autisme? Ans de Haas vertelt u graag meer over de mogelijkheden. U kunt Ans bereiken op 06 212 044 12 of ans.dehaas@meek2.nl.

Verslag Inspiratiebijeenkomst Sociale Netwerk Versterking