Communicatie aan zedenslachtoffers wordt aangepast

Verschillende instanties gaan hun communicatie aan zedenslachtoffers gebruiksvriendelijker maken en meer op elkaar afstemmen. De politie is inmiddels begonnen om de informatie over seksueel misbruik op haar website te herzien.

Dat heeft minister Dekker (Rechtsbescherming) in een brief aan de Tweede Kamer laten weten. Tweede Kamerlid Kathalijne Buitenweg (GroenLinks) stelde eind vorig jaar externe linkvragen over de communicatie op de website van de politie richting slachtoffers van zedendelicten.

Eerste stap

Buitenweg: “Deze website is geen uitnodiging voor die eerste stap (om een zedenmisdrijf bij de politie te melden, red). Kan de minister me vertellen waarom hier wordt gesproken over valse aangiftes? (…) En waarom is het nodig om slachtoffers een afweging te laten maken over de gevolgen voor de verdachte? Dat doen we in andere zaken ook niet.”

De teksten op de website van de politie worden momenteel herschreven, aldus Dekker. Verder schrijft hij dat er met het Openbaar Ministerie, Slachtofferhulp Nederland en de Centra Seksueel Geweld, gesproken wordt om de communicatie aan zedenslachtoffers via de verschillende kanalen te verbeteren. Dit proces is naar verwachting in de zomer afgerond.

Bron: Huiselijkgeweld.nl

Naar toegankelijke hulp bij licht verstandelijke beperking