Gratis animaties voor laaggeletterden

Vanaf maandag 4 september, de start van de Week van de Alfabetisering, kunnen ziekenhuizen en zorginstellingen gratis zes algemene animaties voor laaggeletterden gebruiken. De animaties stimuleren patiënten om hulp te vragen als ze iets niet begrijpen. Ook zijn ze geschikt voor bijvoorbeeld wachtkamers of social media van ziekenhuizen of andere zorginstellingen.

Deze animaties zijn een initiatief van de voormalige vakvereniging Compriz (communicatieprofessionals in de zorg). Zo’n 2,5 miljoen mensen zijn laaggeletterd in Nederland en 28,7% van de Nederlandse bevolking heeft (zeer) beperkte gezondheidsvaardigheden. Dit gegeven was voldoende aanleiding voor Compriz om het batig saldo van te gebruiken voor de ontwikkeling van een serie animaties gericht op mensen die niet goed kunnen lezen of schrijven.

Zes veel voorkomende situaties

De centrale boodschap van de animaties is dat patiënten of cliënten hulp kunnen vragen als ze iets niet begrijpen. In de animaties worden zes veel voorkomende situaties uitgebeeld: een afspraak maken, de weg vinden in het ziekenhuis, aanmelden via een zuil, een (digitale) vragenlijst invullen, naar de dokter en medicijnen innemen. De animaties zijn getest bij de doelgroep.

Gratis downloaden

De animaties zijn bestemd voor beeldschermen in de wachtkamer, websites of op social media en dientengevolge zonder geluid. Indien gewenst zijn er ook versies met een voice-over beschikbaar. De filmpjes zijn kosteloos te downloaden.

De animaties kunt u hier zien en downloaden.

Bron: Zorgenz

Iedere jongere heeft recht op een JIM