Naar toegankelijke hulp bij licht verstandelijke beperking

Voor mensen met een licht verstandelijke beperking is gemakkelijke toegang tot hulp in het sociaal domein (bij het vinden van werk, schulden, het opvoeden van kinderen etc.) een noodzaak. Op welk manier kunt u de toegang tot hulp voor deze doelgroep verbeteren?

De website Toegangsociaaldomein.nl biedt gemeenten hiertoe een handreiking. De site is ontwikkeld door de samenwerkende rijksinspecties van Toezicht Sociaal Domein (TSD) en Stichting Leer Zelf Online

Onderzoek TSD

De TSD onderzocht in 2017 samen met ervaringsdeskundigen vijf gemeenten: Goes, Amsterdam, Weststellingwerf, Utrecht en Winterswijk. Daarbij is nauw samengewerkt met de LFB, de cliëntenorganisatie van en door mensen met een licht verstandelijke beperking.

Als mysteryguest op pad

Mensen met een licht verstandelijke beperking lieten weten wat voor hen belangrijk is, dat resulteerde in zes punten waarop is getoetst. Daarna gingen e als mysteryguest op pad met hulpvragen. Ze vertelden zelf aan de gemeente hun ervaringen.

Resultaten onderzoek

Uit het onderzoek blijkt dat de toegang tot het sociaal domein vrij goed verloopt mits er sprake is van snel persoonlijk contact. Mensen met een licht verstandelijke beperking haken vaak tussentijds af door obstakels die te maken hebben met inrichting van de dienstverlening of het systeem zoals: niet goed doorverwijzen, geen antwoord krijgen op mails, moeilijk taalgebruik, ingewikkelde procedures.

Tips en hulpmiddelen

De TSD en Stichting Leer Zelf Online ontwikkelden daarom de website. Op basis van zes punten laat de site zien wat mensen met een licht verstandelijke beperking belangrijk vinden, wat hun ervaringen zijn en hoe u de dienstverlening kan verbeteren via handige tips en hulpmiddelen.

Bron: VNG

Naar toegankelijke hulp bij licht verstandelijke beperking